Priscapac keresztülhúzta számításainkat

S Z O M S Z É D O L Ó Többéves kihagyás után idén mindenképpen szakítunk időt egy tengerparti nyaralásra – döntöttük el barátaimmal. S ha tenger, akkor természetesen Adria, hiszen ez van hozzánk legközelebb, és a horvát–magyar közös történelem okán kicsit magunkénak érezzük. No és persze azért is, mert ez a legszebb nagy víz a világon.

Fiedler Anna Mária
2009. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy dél-dalmáciai szigetre, Korculára esett a választásunk, volt, aki már járt arra közülünk, de mások még nem látták ezt a varázslatos földdarabot. Igaz, messze van, de ha már elindulunk, nem állunk meg északon – határoztunk. Térképpel a kezünkben bogarásszuk az útirányt, tanakodunk, hol keljünk át a szigetre, számolunk, hogy pénzben, időben melyik a legkedvezőbb megoldás: Split, Ploce vagy Orebic. Végül a leghosszabb utat választjuk, s a Peljesac-félszigetről hajózunk át Korculára. Akkorra már több mint 900 kilométer volt a hátunk mögött, s 14 órányi autózás. Sötétben tesszük meg az utolsó kilométereket Prizbába, meg is fordul a fejemben: biztos, hogy ide, erre az Isten háta mögötti helyre kell jönnünk? Ám amikor végre megérkezünk, s a teraszról hallgatjuk a hullámok csobbanását, nézzük a hold ezüsthídját a víz színén, a szemben lévő félsziget fényeit, tudjuk, hogy jó helyen vagyunk. A látvány valósággal megbabonáz bennünket, útitársaim képtelenek elszakadni tőle, s a napfelkeltét is megvárják. Nem számít, hogy már huszonöt órája vagyunk talpon.
Reggel kabócák cirpelése ébreszt bennünket, néhányan már fürdőzésükből térnek vissza, körbeúszták a Priscapac-félszigetet. Nem sokáig gondolkodunk, mi is követjük példájukat. Boldogan csobbanunk a mélykék vízbe, amely a kék, zöld, ezüst ezernyi koloritjában pompázik. A mélyben egy-egy halraj vagy magányos hal úszik el alattunk. S amerre nézünk, különös formájú sziklák keretezik a tengert. A félsziget egy hasadékánál vidám, egymással incselkedő fiatalok ugrálnak le a magasból a fel-felcsapó hullámok közé, majd gyors tempókkal kiúsznak, s a kövekbe kapaszkodva pillanatok alatt feljutnak. Aztán újra ugranak. Pár méterre tőlünk már készülődnek a búvárok, rutinos mozdulattal húzzák magukra ruhájukat, csónakba szállnak, majd elindulnak a nyílt tenger felé. Azt mondják, különleges, 60–100 méteres sziklafalak, titokzatos tengeri barlangok miatt járnak idei e tengeri sport szerelmesei. Előző este, amikor a teraszon ülve gyönyörködtünk a látványban, a magyar szót hallva megállt egy honfitársunk. Kiderült, hogy öt éve járnak ide, több család közösen, a férjek búvárkodnak, a feleségek, gyerekek fürdenek, úsznak, napoznak. A kicsiknek napközben különböző kézművesprogramokat szerveznek, a férfiak két búvárkodás és két korsó sör között lejátszanak egy sakkpartit.
Délidőben bemenekülünk a hűs falak közé, s terveket kovácsolunk. Már indulás előtt elhatároztuk, hogy szűkre szabott szabadságunkon minél több érdekességet megnézünk. Először is körbejárjuk a szigetet, elmegyünk Dubrovnikba, nincs messze Mostar és Medjugorje sem. Sétálni fogunk az apró dalmát falvakban, nagy melegben egy-egy templomban keresünk menedéket, több száz esztendős paloták, kolostorok árkádjai alatt húzzuk meg magunkat. Egyelőre abban maradunk, hogy másnap bemegyünk Korculára, addig is élvezzük a tenger simogatását, s belekóstolunk a helyi étteremben a dalmát konyha ízeibe. Nehéz eldönteni, mit együnk, végül egy hatalmas tálca érkezik, majd elfedi az asztalt, rajta különböző tengeri ínyencségek: scampi, tintahal, kagyló, fehér húsú hal pikáns dalmát burgonyával. Kiderül, hogy a konyhafőnök, Majanovic Robert főztjével már itthon is találkoztunk a különböző horvát rendezvényeken, programokon. Ezúttal sem csalódunk benne.
Másnap egy rövid reggeli fürdőzés után beautózunk Korculába. Igazi gyöngyszem a sziget nevét viselő, tenger fölé magasodó kisváros, a hófehér köveiből épült paloták, templomok már messziről hívogatnak. Több évezredes történelme alatt Nagy Lajos király idején magyar fennhatóság alatt állt a sziget, bár ennek már nem nagyon láthatók a nyomai. Annál több épület árulkodik a velencei időkről. Pompás erődítmények, ölnyi vastag falak dacolnak itt évszázadok óta a széllel, a tengerrel, a hívatlan látogatók támadásaival. Felfedezők és kereskedők indultak el innen a földgolyó távoli tájai felé, s érkeztek meg ide a kincsekkel, fűszerekkel megrakott hajók. Itt áll Marco Polo háza, a korculaiak vallják, hogy itt látta meg a világot a nagy utazó – igaz, Velence városa is saját szülöttjének tekinti a felfedezőt. Micsoda gazdagság lehetett itt! Erről tanúskodnak a reneszánsz paloták, a tehetős kereskedők házai, melyek szűk utcákat fognak közre. Ennek tanúbizonyságai a méltóságteljes templomok, a gótikus kolostorok, az apró kápolnák. A kikötőből épp elindul egy hajó, elegáns jachtokat, kecses vitorlásokat ringat a víz, a pálmák, hatalmas leanderek hűvösében turisták és helybéliek pihennek meg. Még az sem tud betelni a város hangulatával, aki sokadszorra jár itt.
De igyekszünk vissza Prizbába, hogy még fürödjünk egyet, s gyönyörködjünk a tenger látványában. Másnap – tervek ide, látnivalók oda – ki sem mozdulunk a faluból. Sétálunk a hihetetlenül buja fák, színes bougenvilleák árnyékában megbúvó szépséges villák között, élvezzük a langyos vizet, bucskázunk, forgolódunk a hullámokban, peregnek a könyvek lapjai a ciprusok lombjai alatt. Úszás közben megszűnnek az egész évi ülőmunka miatt kialakult nyavalyák, már nem fáj a hátunk, nem érezzük a nyakunkat, könnyen mozdul a vállunk. Többet ér ez minden gyógykezelésnél, fizikoterápiánál, csodakenőcsnél, masszázsnál. Nem is igen kívánkozunk sehová.
Becsületből azért ellátogatunk a közeli Blatóba, amely sokáig a sziget központja volt. A középkori hangulatú városka tele van templomokkal, apró kápolnákkal, némelyikbe jó, ha tízen elférnek. Itt alig van turista, a helyi rendőr, boltos a buszmegállóban trécsel, a kávézók teraszán fiatalok nevetgélnek vidáman. Bolyongunk az évszázados épületek között, fényképezzük a virágokat, s közben betévedünk egy ódon ház kertjébe. Az ajtóban fiatalember – később megtudjuk a nevét is, Nikola – mesél a több száz éves ház történetéről, majd kedvesen meginvitál minket egy pohár korculai borra. Közben elmondja, hogy végzős agrármérnök-hallgató a zágrábi egyetemen. Hisz abban, hogy Horvátországban van jövője a mezőgazdaságnak, s bízik abban, hogy az évtizedekkel ezelőtti filoxérajárvány után rövidesen ismét szőlők borítják majd a Blato környéki hegyek oldalán kialakított teraszokat.
A szíves szavak és a kellemes bor után ismét a tenger, a sziklák várnak ránk. Már nem pörgünk, nem akarunk mindent megnézni, feledjük az előre összeállított programot, terveket. Lelkünk kisimult, testünk lenyugodott. Pihenünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.