Kisebbségi oktatás: romániai haladás

Speciális tankönyvek és tanterv szerint tanulják ezentúl a román nyelvet és irodalmat az erdélyi magyar diákok a frissen elfogadott oktatásitörvény-csomag alapján, amely előrelépést hozott a kisebbségi oktatásban. Az RMDSZ egy másik jogszabály esetében bizalmatlansági indítvánnyal élt a bukaresti kormány ellen.

2009. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Félsikerként könyvelik el az erdélyi magyar pedagógusok és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői a román kormány által felelősségvállalással elfogadott tanügyi törvénycsomagot. Noha továbbra sem teszi lehetővé, hogy Románia történelmét és földrajzát az elemi osztályokon túlmenően is anyanyelvükön tanulják a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok, összességében a jogszabály jobb a korábbi oktatási törvényekhez képest. Bokor Tibor, az RMDSZ szenátora fontos eredménynek tartja, hogy a következő tanévtől, elsőtől a tizedik osztályig a magyar gyerekek speciális tanterv és tankönyvek alapján tanulhatják a román nyelvet és irodalmat. A szövetség szakpolitikusa lapunknak elmondta, sikerült bevinni a törvénybe a kisebbségi oktatás többletfinanszírozásának kérdését, emellett az új egyetemi karok indítása immár nemcsak a felsőoktatási intézmény szenátusának döntése, hanem kormányrendelet alapján is megtörténhet. – A romániai állami egyetemek szenátusainak tagjai döntő többségben románok, és rendszerint leszavazták a magyar kezdeményezéseket, viszont a kormánnyal együttműködve ezentúl akár a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetemen is lehet magyar karokat létesíteni – húzta alá Bokor. Többek között ezeknek a javaslatoknak az elfogadtatásával indokolja az RMDSZ, hogy a tanügyi törvény ügyében nem támogatja bizalmatlansági indítvány beterjesztését az Emil Boc vezette kormány ellen. Indítvánnyal éltek viszont tegnap honatyái az ugyancsak felelősségvállalással elfogadott, a közalkalmazottak egységes bérezéséről szóló jogszabály esetében. Kelemen Hunor ügyvezető elnök közölte: igazságtalan különbségtételeivel a törvény konfliktust kelt a különböző szakmai ágazatok között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.