A kapitányváltás utórezgései

2009. 10. 19. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös hír látott napvilágot a Sport Plusz hetilapban. Eszerint a női kosárlabda-bajnoki címvédő Sopron főszponzora, az Euroleasing tulajdonosa, Farkas Balázs pénzt ajánlott fel annak érdekében, hogy Rátgéber László helyett Székely Norbert legyen a női válogatott kapitánya. A szövetség elnöksége a szeptember 9-i ülésen 6-0-s szavazati különbséggel – a tizenegy tagból öten nem jelentek meg – úgy döntött, nem hosszabbítja meg Rátgéber szerződését, s egyúttal felkérte a Sopron vezetőedzőjét, hogy készítsen szakmai programot.
Az újság birtokába került az ülés jegyzőkönyve, amely alapján Farkas Balázs négyszer szólalt fel. A vitatott passzusok a következők. Először: „A 4, illetve a korábban kért 10 milliós összeg közötti kompromisszum lehetőségét vetette fel.” A jegyzőkönyvből nem derül ki egyértelműen, hogy az összeget mire, illetve minek a különbözetére szánnák. Következő hozzászólásakor Farkas neve mögött ugyanakkor az alábbi közlés olvasható: „Vállalta a női tagozat és a kompromisszum közötti különbözet megszerzését, abban az esetben, amennyiben a női felnőtt válogatott szakmai vezetése az általa javasolt módon alakul.” Harmadik felszólalásában egyebek mellett ezt mondta a jegyzőkönyv szerint: „Előző javaslatát kiegészítve közölte, hogy az elnökség által elfogadott szakmai program 18 milliót meghaladó részét 25 millió forint felső határig kiegészíti.” Utoljára pedig: „Összegezte a két reális alternatívát, s hangsúlyozta, hogy Rátgéber Lászlót a világ egyik legjobb női edzőjének tartja, de ebben a helyzetben Székely Norbertet javasolja a 2012-es olimpiáig kinevezni.”
Ezek alapján biztos, hogy Farkas Balázs a Rátgéber–Székely csere mellett érvelt – így is szavazott –, s valószínűnek tűnik, hogy az elnökséget is igyekezett befolyásolni. Tagadhatatlan, úgy is lehet a sorok között olvasni, hogy a szövetségnek Rátgéber éves fizetése 10, Székelyé pedig 4 millió forintba kerül, s Farkas Balázs a csere esetén vállalja a 6 milliós különbözetet; továbbá az sem zárható ki, hogy az idézett 18 és 25 millió forint közötti eltérés szintén összefügg a női kapitány személyével, de mindezt hiba lenne egyértelműen kijelenteni.
Farkas Balázs oszlathatta volna el a félreértést, de tegnap elérhetetlen volt. Sterbenz Tamás főtitkár érdeklődésünkre a lehetséges következtetést „erős túlzásnak” nevezte. S megismételte, amit a jegyzőkönyv is rögzített, a szakmai bizottság elnökeként Székely felkérése előtt Rátgéber meghallgatását javasolta. Mi is megismételhetjük korábbi álláspontunkat: Rátgébert nem akkor rúgták ki, amikor kellett, hanem amikor lehetett.
Az ügy pikantériája, hogy a szövetség tegnap rendkívüli közgyűlést tartott. Ezen négy elnökségi tagot visszahívtak – közülük három Rátgéber leváltását szorgalmazta, Berényi János elnököt viszont megerősítették tisztségében. Ha tehát ma újra napirendre kerülne a női kapitány szerződése, korántsem biztos, hogy a többség a korábbi pécsi mester távozását kívánná.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.