A kárfelmérés elkezdődött

Az építkezéshez elengedhetetlen kárfelmérés jegyében zajlott a Látleletek 2009 őszén című tudományos konferencia a Károli Gáspár Református Egyetemen. A Kremlinológiai Intézet rendezvényén Járai Zsigmond, Martonyi János, továbbá Hans Kaiser volt német államminiszter is egyetértettek abban, hogy a világgazdasági válság negatív hatásai mellett a szocialista kormányzat kártételeit is helyre kell hoznia az új kabinetnek.

2009. 10. 26. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodavezetője úgy foglalt állást: egy olyan kormány hagyatékát kell átvenni, amely nem azt nézte, mit tehet az országért, hanem azt, mit tehet saját magáért és klientúrájáért. Mélységesen meg van győződve arról, hogy Magyarországnak a reménybeli új kormányzat alatt nagy esélyei vannak, hiszen a polgári oldal intellektuálisan nagyon erős. Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter a félreértésektől óvott. Korántsem vagyunk ugyanis túl a válságon. Másrészt minden alapot nélkülöz az a propaganda, mely szerint a kabinet komoly és jó irányú erőfeszítéseket tesz. Közép-Európában a piaci elemzők egyöntetűen egy-két százalékos GDP-növekedést várnak jövőre mindenütt – kivéve minket. A volt jegybankelnök figyelmeztetett: az IMF megahitele nélkül az államcsőd elkerülhetetlen lett volna. Nagy kár viszont, hogy a valutaalap nem kötötte a mentőcsomagot az elavult gazdasági szerkezet átalakításához. Járai szerint a hatalmas költségvetési deficit lefaragása önmagában jó lépése volt a Bajnai-kormánynak, ám ez csak minimumfeladat, ettől még nem lesz jó a gazdaság. Igaz, Bajnai Gordonék az időhiányra szoktak hivatkozni, ha a korszerűsítések okát firtatják, ám ha nincs rá idejük, minek akarnak kormányozni? A megoldás: tisztességes vállalkozások kellenek a monopóliumok helyett, hisz nem a piacgazdaság van válságban, hanem a multinacionális cégek, a bankrendszer és az erre épülő globalizmus. Meg kell szüntetni az állami bürokráciát, a túlköltekezést, az értelmetlen nagyberuházások erőltetését, véget kell vetni a korrupciónak, ami – a közhiedelemmel ellentétben – nem száz-, hanem ezermilliárdokat visz el. Martonyi János úgy vélte: helyre kell állítani a térség államaival, főként Lengyelországgal a baráti együttműködést, és ki kell használni azt az előnyünket, hogy a magyar diaszpóra szinte mindenütt a világon megtalálható. A volt külügyminiszter sürgette a visszatérést az értékalapú diplomáciához, amely az emberi és közösségi jogok központi szerepén alapszik. Úgy vélte azonban, hogy ehhez fel kell tárni a 2006 őszi események hatalmi hátterét. Ugyanilyen szégyenfoltként jelölte meg azt, hogy a mostani kormány nyolc év alatt semmit sem tett a cigányság integrációjáért. Hámori József MTA-alelnök a jelenlegi kormány alatt zajló oktatáspolitika tragikus hatásait világította meg. A mai kurzus tovább polarizálná a társadalmat és különválasztaná az elit és a tömegek kulturálódási, képzési lehetőségeit. Kun Miklós, a házigazda intézetet vezető egyetemi tanár ezt a kettős mércét a történelemszemléletben leplezte le. Nálunk egyedülálló módon nem ítélik el, sőt fel is mentik a sztálinizmust egyes hivatalos körök, s még tankönyvekben is tetten érhető ez. A dokumentumok, fotók pedig azt támasztják alá: szoros baráti szövetséget kötött Hitler és Sztálin 1939-ben. – Az ördög nem lehet másság – szögezte le a történész.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.