Benes-párti Európai Unió?

Újabb és változatosabb eszközöket kell bevetni a magyarság elleni diszkrimináció, a megerősített Benes-dekrétumok ellen – jelentette ki Duray Miklós felvidéki író a Polgárok Házában. A németországi Hunnia Kör konferenciáján a tudósok, jogászok előadásaiból kiderült: bár az Európai Unió emberi jogi elkötelezettségével kapcsolatos várakozások illúziónak bizonyultak, nem reménytelenek az erőfeszítések a szlovák jogsértő gyakorlat elleni hatékony nemzetközi fellépés érdekében.

2009. 10. 14. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hunnia Baráti Kör másodízben rendezte meg azt a tudományos összejövetelt, amelyen a kisebbségellenes Benes-dekrétumok két évvel ezelőtti „sérthetetlenné nyilvánítása” ellen érvelnek. Duray Miklós kiemelte: a Benes-dekrétumok kifejezés szimbolikus jelentőségű, tömörítetten tartalmazza azt a küzdelmet, amit a magyarság folytat az etnikai alapú kirekesztés ellen. Szerinte a legnagyobb tragédia, hogy a több évtizedes küzdelemnek látszólag nincs semmilyen eredménye. Mindezek miatt sokrétűbbé kell tenni az érdekérvényesítést, az összes eszközt be kell vetni, a régiek mellé pedig újakat kell találni, hogy a magyarság igazsága bebizonyosodjék. Utalt rá: a nemzetközi fórumokon erősíteni kell az érvrendszerünket, hiszen abszurditásba hajlik az az uniós közömbösség, amellyel egy EU-tagállamon belüli jogtalanságokat fogadják. Példaként említette az EBESZ főbiztosának véleményét a szlovákiai nyelvtörvényről, aki szerint nem ütközik az európai normákba. Meg kellene kérdezni a főbiztost, hol fordulhat elő Európában, hogy a páciens az orvosával nem beszélhet közös anyanyelvükön. Az író-politikus a Benes-dekrétumok és a nyelvtörvény legártóbb hatását abban látja, hogy a félelem légkörét hozza vissza. Hiába volt húsz éve a rendszerváltás, az emberekben az a fajta kettősség, hogy másképp kell beszélni, viselkedni a munkahelyen, utcán, mint otthon, óriási rombolást okoz.
Szabó Olga előadásából kiderült: a szlovákok még saját, 1993-ban elfogadott alkotmányukból is csúfot űznek, amikor a nácizmus és a kommunizmus kollektív bűnösségi passzusait alkalmazzák a magyar nemzetiségre. Az ügyvédnő által felolvasott részekből nyilvánvaló: papíron minden kisebbségi jog, így az anyanyelv használatának joga is megilletné a magyarokat szülőföldjükön. S hogy miért ragaszkodnak északi szomszédaink az elavult, diktatórikus dogmákhoz? Földi Pál nyugalmazott ezredes, hadtörténész a szlovák állami vezetők kisebbségi érzéséből s a saját történelmi szereplők, hősök hiányából vezette le a magyarság elleni agresszivitást. Nagyobb talány viszont, hogy az EU különböző szervezetei, fórumai miért reagálnak szinte bohózatba illő, mesterkélt értetlenséggel a tiltakozásokra, levelekre. Juhász Imre nemzetközi jogász másfél éve benyújtott petíciójuk kálváriáját ismertette. Úgy vélekedett: az EU nem az a fórum, amely a nemzetiségi problémákra érzékeny. Két kakaskodó ország vitáját szeretné belelátni a fejleményekbe, és még vizsgálatra sem hajlandó.
Krivánszky Miklós, a Deportálások Áldozatainak és Leszármazottaiknak Szövetsége (Dálesz) elnöke arról számolt be: még a Fico-kabinettől is jóval hamarabb kaptak választ beadványukra, amelyben a szlovák állam saját törvényeit sértő gyakorlata ellen protestáltak, mint Brüsszelből – ahol máig adósak a válasszal. Olajos Péter, aki az MDF színeiben EP-képviselő volt, úgy vélte, az a hátrányunk, hogy a magyarok – más nemzetek delegáltjaival ellentétben – nem zárnak össze. A legnagyobb sikert a tanácskozáson a Váralja Szövetség gimnazistái nevében felszólaló Hetzmann Róbert aratta, aki az általuk összegyűjtött és az Európai Bizottságnak megküldött több mint harminchétezer, nyelvtörvény ellen tiltakozó aláírással bizonyította: a megújulásé és a tetteké a jövő. Nem aratott viszont osztatlan sikert az a pár bőrkabátos jelenlévő, akikben többen a fokozottan érdeklődő szlovák állami hatóságok képviselőit vélték felismerni. Kilétüket és véleményüket nem lehetett megtudni, mivel a szünetben távoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.