Klasszikus bizánci technika

2009. 11. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehet-e gyógyfüves javasasszonyként eladni Lucrezia Borgiát? Még a digitális tömegtájékoztatás korában is keresztülvihetetlen. Az MSZP mégis újra és újra nekiszalad, hogy azoktól vásárolják a népek az orvosságot, akik miatt az ágyat nyomják. Mintha azokat, akik kirabolták a lakásunkat, megbíznánk, keressék már meg az elkövetőket. A szocik úgy hidalnák át a problémát, hogy megkísérlik a politikai riválisokra rásütni: valójában ők akarják megmérgezni az embereket. Ez a klasszikus bizánci technika.
Ha bármikor belenézünk a parlamenti ülésbe, megismerkedhetünk a hibátlan emberek kormányával. Akik nem csupán a kritikát utasítják vissza felháborodottan, már a puszta felvetést is. Azt is egyértelművé teszik, hogy a Fidesz az a bosszantó tényező, amely ha nem lenne, kacagó tarka tavasz lenne az élet és még az őszi falevelek is vidámabban hullanának így novemberben. A partitúra hétről hétre ugyanaz. Katona Tamás kikéri magának az esetleges problémáknak még a megpendítését is. Dühödten védelmez minden kormányzati intézkedést. Mindig megtudhatjuk az államtitkártól, hogy a Fidesz szokott trükközni. Ki tudja, talán még a gazdasági adatokat is manipulálják az ellenzék padsoraiból? Holott a munkanélküliségi ráta nem rosszabb, mint másutt a világon, a 13. havi nyugdíjat csak átmenetileg szüntették meg, s különben is, a nyugdíjasok megértőbbek, mint az ellenzék, amely még a napfényes órák számának csökkenéséért is a kormányt hibáztatja. Amúgy meg igenis vannak gazdasági eredmények – bár mibenlétükre és fellelhetőségi helyükre sosem tér ki. Nála hetvenezer munkahelyet sikerült megtartani, a nyugdíjak megőrizték a reálértéküket, a reálkeresetek nagyon jelentősen nőttek, a gazdasági növekedésben is megindult egy kedvező trend. A szoci deszantos a kottát majdnem egy lélegzetre hadarja el. Jól odapörköl a rémhírterjesztőknek, zavarkeltőknek, s szerinte az ellenzék is felelős. Mi az hogy, nagyon is. Kizárólag a polgári oldal számlájára írandó minden rossz, amely képes arra a bravúrra, hogy akkor is kormányozzon, ha nincsen kormányon. A kabinet már nem is tart igényt arra, hogy amit mond, az hasonlítson az igazságra. Semmi sem úgy van, ahogy önök mondják – sziszegte nemrégiben Korózs Lajos munkaügyi államtitkár. Tagadja, hogy a romák felzárkóztatására szánt pénzeket leállították. Úgy vágott vissza: valóban történt zárolás, aminek a feloldása most folyamatban van. A vezér házon kívül van és különben is, még mindig nem tudta meginni a kávéját – ahogy a korlátolt titkárnő mondaná. Nem jobb eset a közlekedési miniszter sem. Hónig Péter állandóan nyűgös, hogy feleslegesen kérdezgetik vasútügyben. Röstellje el magát mindenki, aki brutális leépítésnek látja az innovációt. Azt ismételgeti: az utasok lábbal szavaznak. Igen, mivel járat híján mehetnek gyalog. A miniszter nyilván úgy véli: az is közlekedés. Az elszánt kormánypárti idillből látható: oly egyszerű lenne az élet, mint a kétszer kettő, ha nem kekeckedne a felelőtlen ellenzék és vagy hét-nyolc millió ember.
Az utódpártiakat csak hagyni kell beszélni. Hovatovább olyan komoly a hitelvesztésük, hogy ők lépnek elő a leghatékonyabb fideszes kampányemberekké. Akit ők szidalmaznak, az iránt megnő a lakossági bizalom. A polgárok inkább abból ítélnek, mit látnak maguk körül.
Hol az igazi baj az MSZP kommunikációs stratégiájával? Valami alapvető rendszerhiba húzódik meg a háttérben. Maradva a nyitó hasonlatnál: hiába buzdítják Lucrezia Borgiát, hogy kivételesen ne mérget, hanem gyógyteát főzzön, nem bír átállni az ellenkező hatású receptre. Pedig váltani kellene.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.