Új nap, új BKV-s feljelentések

Ma újabb gyanúsnak ítélt szerződések ügyében tesz rendőrségi feljelentést a BKV Zrt. – tudta meg a Magyar Nemzet. Az érintettek között található többek között két tanácsadó cég is.

Szilágyi Richárd
2010. 02. 26. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb tanácsadói és vállalkozói szerződések ügyében tesz feljelentést ma Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK). Úgy tudjuk, hogy a legújabb „csomagban” már nemcsak kommunikációs, hanem tanácsadói szerződések is szerepelnek, így a nyomozók látókörébe kerülnek az AAM Zrt. és a CEMI Kft. több száz milliós szerződései is. Lapunk értesülései szerint a két tanácsadó cégen kívül a feljelentettek közé kerülhet a Látvány és Forma Iparművészeti Bt., a Ginko Informatikai Kft., a Bichos Bt., a Civertan Bt., a Sportlife Media Kft. és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is.
Az AAM 2008 tavaszán lett ismert, amikor a vele kötött szerződésekbe a BKV még a tulajdonos fővárost képviselő ellenzéki politikusoknak sem engedett betekintést. A cég 2007-ben 225 millió forintot számlázott tanácsaiért, míg a CEMI elemzői napi 262–700 ezer forint közötti összegért adtak tanácsokat Antal Attila vezetése idején a BKV átalakításával kapcsolatban 202 millióért.
*
A ma átadott listában azonban olyan fantáziadús szerződések is terítékre kerülhetnek, mint a BKV-szóvivő ruhatárának megtervezése, 300 pakli römikártya grafikai tervezése vagy a BKV 2007-es Mikulás-napi rendezvényének lebonyolítása. Megtudtuk azt is, hogy a BRFK nyomozói kedd este négy cég szerződéseit keresték a BKV Akácfa utcai székházában: információink szerint a nyomozók takarítással és ügyvédi szolgáltatással kapcsolatos szerződéseket vittek magukkal.
Kocsis István azon a február 8-i sajtótájékoztatón jelentette be, hogy harminc új gyanús eset miatt fordul a rendőrséghez, amelyiken Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester elismerte politikai felelősségét a BKV-botrányokban betöltött szerepe miatt. Két nappal később Tomasitz István, a BKV jogi igazgatója közölte, a HÉV békásmegyeri kijelzőivel kapcsolatos szerződés miatt tesznek feljelentést, majd február 12-én lapunk számolt be az újabb tíz céget érintő listáról. Megírtuk, a HÉV-kijelzőket szállító – azóta felszámolás alá került – CC Soft Kft. úgy nyerte meg a BKV 99 milliós közbeszerzését, hogy utólag a cég számára kedvezően módosították a pályázati feltételeket. Az Origo.hu szerint a CC Soft Kft. a múlt év végén százmillió forintos támogatást nyújtott a Magyarok Egymásért Szövetsége nevű kis pártnak. A hírportál szerint ez a szervezet szorosan kötődik a titkosszolgálati kapcsolatai és egy jelenleg is folyó, milliárdos sikkasztás vádjával indult bírósági eljárás miatt ismertté vált Egymásért Alapítványhoz. A Magyar Nemzet 2007-ben tárta fel az alapítvány körüli visszásságokat, amelynek egyik szála Szilvásy György testvéreihez vezetett.
Demszky Gábor a múlt héten hozta nyilvánosságra azt a főváros és a kormány közötti szerződést, amelyben a főpolgármester jobbkezét, Mesterházy Ernőt bízták meg a közös ügyek koordinálásával. A megállapodást Demszky és Szilvásy György írta alá. Azonban nem ez az egyetlen politikai szála a BKV-botránynak: Demszkyn kívül Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes is elismerte korábban a politikai felelősségét. Tegnap megírtuk, Balogh Zsolt, a BKV volt vezérigazgatójának ügyvédje szerint a BKV-ügy most már a legmagasabb pozíciókig is elérhet. Bárándy György elmondta, bizonyítékaik vannak arra, hogy ügyfelét politikai nyomás érte a BKV-nál.
A múlt héten feljelentett cégek főként ahhoz a kommunikációs és marketingterülethez kapcsolódnak, amelyet az a Regőczi Miklós felügyelt, aki február 5-e óta házi őrizetben van, de az előzetes letartóztatásba helyezett Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezető és Antal Attila volt vezérigazgató aláírása is megtalálható egyes szerződéseken. Regőczit tegnap előzetes letartóztatásba helyezte, míg Zelenák Tibor és Mesterházy Ernő előzetes letartóztatását helyben hagyta a Fővárosi Bíróság.

Széthajtott buszok. Siralmas állapotban van a BKV buszainak háromnegyede – derül ki abból a statisztikából, amelyet a közlekedési cég küldött az Mfor.hu-nak. Az állományban lévő 1377 busz 69 százaléka (949 darab) selejtérett, öt százaléka (66 darab) pedig túlfuttatott. Nagy részük nem kapta meg az élettartam meghosszabbításához szükséges nagyjavításokat, valamint nem teljesíti az akadálymentesség kritériumát és a legújabb környezetvédelmi előírásokat sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.