Forgatókönyve volt a pogromnak?

2010. 03. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődtek tegnap Marosvásárhelyen a húsz évvel ezelőtt történt véres etnikai összecsapást felidéző megemlékezések. Az RMDSZ vezetősége tízéves hagyományt követve adományt nyújtott át a köztudatba fekete márciusként bevonult események halálos áldozatai hozzátartozóinak, valamint a sokévi börtönre ítélt Cseresznyés Pálnak, Szabadi Ferencnek és Juhász Ilonának.
Markó Béla elnök tegnap elmondta: az akkori esemény az erdélyi magyarok szabadságért folyó harcának egyik mozzanata volt, amely nem a megtévesztett románok ellen irányult, hanem azok ellen, akik konfliktust robbantottak ki a két közösség között. Gyertyás-fáklyás felvonulást rendezett tegnap este a Maros-parti városban az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, amelynek elnöke, Tőkés László európai parlamenti képviselő közölte: a húsz évvel ezelőtti események kivizsgálása, tetteseinek, felbujtóinak felelősségre vonása is szükséges ahhoz, hogy befejeződjék a rendszerváltozás Romániában. Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd különben a Krónikának úgy nyilatkozott, a román–magyar öszszecsapások „rendezője” Ion Iliescu akkori államfő és Petre Roman miniszterelnök volt, és részük volt benne mindazoknak, akik azt akarták, hogy a közvélemény ne azt firtassa, ki lövetett 1989-ben Temesváron vagy Bukarestben, hanem foglalkozzon a magyar veszéllyel. Smaranda Enache emberjogi szakértő a kolozsvári napilapnak kifejtette: meggyőződése, kész forgatókönyv alapján történtek a marosvásárhelyi események, a román belügyi szerveknek főként az nem tetszett, hogy a forradalmi hevület mennyire közel hozta egymáshoz az erdélyi magyar és román közösséget. „Ez hosszú távon erdélyi autonomista törekvésekhez vezethetett volna. Sikerének akkor lett volna komoly esélye, ha mind a magyarok, mind a románok óhajtották volna az autonómiát, főként ezért hoztak létre törésvonalat a két etnikum között” – vélekedett a Pro Europa Liga társelnöke, akit a magyarok melletti kiállásáért a románok kiközösítettek, nemzetárulónak bélyegeztek, a román liberális párt (PNL) pedig a 2008-as parlamenti választásokon törölte képviselőjelölt-listájáról, mert „nem volt megfelelő a kiállása” a vásárhelyi események kapcsán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.