Gyurcsány nem mindenre emlékezett

Egymás után fáradnak az ügyészek elé a szocialista miniszterelnökök a sukorói ügy miatt. Gyurcsány Ferenc a Zuchlag-ügy után, rövid időn belül, tegnap immár a második korrupciógyanús büntető- eljárásban is kénytelen volt tanúként megjelenni a vádhatóság előtt.

Dénes Zoltán
2010. 04. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a 2008. májusi parlamenti találkozó előtt ismert volt a befektetői igény a sukorói telekre – vallotta tegnap ügyészeknek a sukorói ingatlancserével kapcsolatban Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök, aki a teljes vallomását nyilvánosságra hozta. Az ügyben március 11-én tanúként Bajnai Gordon miniszterelnököt is kihallgatták.
A sukoróiként elhíresült ügy 2008 végén pattant ki, azután, hogy lapunk megírta: az állam egy 70 hektáros, a Velencei-tó partján fekvő területet elcserélt Joav Blum magyar–izraeli állampolgárságú magánszeméllyel, aki két gyümölcsösként nyilvántartott területét ajánlotta fel cserébe. A feltűnő értékaránytalanságon kívül akkor más gyanús körülményekre is felhívtuk a figyelmet. Azóta – az ügyészségi vizsgálaton túl – Joav Blummal szemben folyamatban van egy polgári peres és egy büntetőjogi eljárás is. Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő egyik utolsó határozataként nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősítette a King’s City fantázianévre keresztelt kaszinó építésének tervét. Az ügyészség tegnap főként a 2008. május 26-án a parlament Nándorfehérvári Termében lezajlott megbeszéléssel kapcsolatban faggatta a volt kormányfőt. Ezen a megbeszélésen a Bajnain és Gyurcsányon kívül részt vett még Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatója is, a befektetők részéről pedig Ronald S. Lauder, az Estée Lauder Group igazgatója, médiamágnás, a Zsidó Világkongresszus elnöke, Fred H. Langhammer, az Estée Lauder Group korábbi vezérigazgatója, a Walt Disney Company igazgatósági tagja, Itzhak Fisher befektető, Joav Blum, a Zsidó Világkongreszszus alelnöke, és az előző rendszerben vallatótisztként dolgozó Bárd Károly ügyvéd.
Gyurcsány Ferenc tegnapi vallomásából kiderül: a volt kormányfő nem emlékszik rá, hogy az ominózus parlamenti megbeszélésen elhangozottak-e az érintett helységek nevei, tehát az, hogy a befektető a Velencei-tó partján fekvő területet szeretne megkapni. A volt kormányfő vallomása szerint csak Ronald Laudert (a médiamágnás vélhetően a befektető csoport vezetője volt – a szerk.) és Bárd Károlyt ismerte korábbról. Elmondása szerint Joav Blumra már nem is emlékezett.
Az ügyésznek adott válaszában Gyurcsány arról is vallott, hogy tudomása szerint a találkozó célja az volt, hogy „kifejezze a magyar állam készségét, hogy egy kölcsönösen előnyös, értékarányos, jogszerű cserében részt vegyen”. Ez egyébként az ügyészség eddigi vizsgálódásai szerint nem sikerült, hiszen a kirendelt független értékbecslő szerint az üzletember által felajánlott gyümölcsösöket 700 millió forinttal túlértékelték, vagyis minimum ennyit veszített az állam az elvileg kölcsönösen előnyös ügyleten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.