Laborc Sándor a bíróságon magyarázkodhat

2010. 04. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött tegnap a Fővárosi Bíróságon az a személyiségi jogi per, amelyet az UD Zrt. indított Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója ellen. A vagyonvédelmi cég Laborc tavaly nyári nyilatkozatait sérelmezi, amelyekben valótlanságokat állított és sugallt a vállalkozásról. Bakondi György, az UD Zrt. jogi képviselője lapunknak elmondta: a jogsértés megállapításán és elégtétel adásán túl kétmillió forint nem vagyoni kártérítést követelnek az alperestől. Rámutatott: Laborc akkor tette a személyiségi jogaikat sértő nyilatkozatait, amikor az UD elleni eljárásokat bűncselekmény hiányában már lezárták, tehát bizonyossá vált, hogy a cég nem követett el jogsértéseket. A tegnapi tárgyaláson a bíróság arra kötelezte az alperest, hogy bizonyítsa be állításai valóságtartalmát. A következő, októberi tárgyalásra Laborc Sándort is beidézte a bíróság.
Az UD-ügy azután robbant ki, hogy Laborc Sándor államtitoksértés, számítástechnikai rendszer feltörése, magántitok jogosulatlan megismerése, adócsalás és lőfegyverrel való visszaélés miatt feljelentette a cég két vezetőjét és két munkatársát. Ez azonban alaptalannak bizonyult, az eljárásokat lezárták. A büntetőügynek mára egyetlen gyanúsítottja van: Szilvásy György volt titokminiszter, aki jogosulatlanul hozott nyilvánosságra egy lehallgatott telefonbeszélgetést. Az UD Zrt. februárban másfél milliárd forintos kártérítési pert indított az NBH és a magyar állam ellen, mert az általuk gerjesztett botrány miatt a cég tönkrement. Emellett nyolc személyiségi jogi pert kezdeményeztek, többek között Szilvásy György és Dávid Ibolya lemondott MDF-elnök ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.