Mcdonald’sos zacskóban a kenőpénz

2010. 04. 18. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Perbeszédekkel folytatódott tegnap Kaszab Csaba volt kőbányai MSZP-s alpolgármester büntetőpere, akit hivatalos személy által folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Az ügyész letöltendő börtönt kért a volt szocialista politikusra és a másik vádlottra, H. Leventére, a kőbányai vagyonkezelő akkori csoportvezetőjére, az ügyvédek viszont felmentést indítványoztak.
Kaszabot 2008-ban már jogerősen két év letöltendő börtönre, négy év közügyektől eltiltásra, illetve több mint négymillió forintos pénzbüntetésre ítélték. Azonban a volt szocialista politikus egyetlen napot sem töltött rács mögött, mivel a Legfelsőbb Bíróság egy eljárási hiba miatt még azelőtt hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet, hogy Kaszab kézhez kapta volna a börtönbehívót. Így tavaly novemberben újraindult az eljárás.
A vád szerint 2000-ben a kőbányai vagyonkezelő Kaszab Csaba közbenjárására úgy kötött nagy értékű szerződéseket X. kerületi társasházak felújítására, hogy a kivitelezőcég vagy el sem végezte a munkákat, vagy azokat jelentősen túlszámlázta, a sokmilliós „nyereség” felét pedig Kaszabnak kellett viszszaosztaniuk. Ráadásul a vagyonkezelő annak ellenére fizette ki számos társasház felújítását, hogy az általuk benyújtott pályázatok hivatalosan nem is nyertek. Miután a belső ellenőrzés feltárta a visszásságokat, a kivitelezőcég mintegy 40 millió forintot fizetett vissza a vagyonkezelőnek, a társaság vezetője, Kálmán Ferenc pedig feljelentést tett Kaszab ellen. Ebben rámutatott: a túlszámlázások és a fiktív számlázások után hatmillió forintot adott át személyesen, mcdonald’sos zacskóban Kaszabnak, átutalással pedig további 12 milliót.
A volt alpolgármester tegnap nem tett vallomást, ugyanakkor korábban beismerte: 4,4 millió forintot kapott a jogtalan túlszámlázásokból. Az ügy másik vádlottja, H. Levente azt vallotta: Kaszab utasítására készítette elő az inkriminált szerződéseket. Tegnap tanúként hallgatták ki Andó Sándort, Kőbánya volt MSZP-s polgármesterét is, aki közölte: amint tudomásukra jutottak a visszaélések, feljelentést tettek. Jövő szerdán várhatóan elsőfokú ítéletet hoz a bíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.