Nyomoznak Tóth Csaba ügyében

2010. 04. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomozást rendelt el a napokban a Budapesti Nyomozó Ügyészség annak a feljelentésnek az apropóján, amelyet „zuglói polgárok” tettek Tóth Csaba, az MSZP XIV. kerületi elnöke és országgyűlésiképviselő-jelöltje ellen március végén. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője lapunknak elmondta: gyanúsított egyelőre nincs, a nyomozás ismeretlen elkövető ellen folyik.
Amint arról beszámoltunk, a feljelentés szerint Tóth Csaba politikai befolyását kihasználva elérte, hogy a Weinek Leonárd (akkor még SZDSZ-es) zuglói polgármester vezette önkormányzat jól fizető tanácsadói szerződéseket kössön Tóth Csaba közeli barátainak cégeivel 2008–2009-ben több tíz millió forint értékben. Ráadásul ezen szerződések többsége teljességgel szükségtelen volt – hangsúlyozták a feljelentők.
Például az Employers Consulting Kft. 2008 áprilisa és 2009 novembere között csaknem 15 millió forintot kapott a XIV. kerületi önkormányzattól tanácsadásért és tanulmányírásért. A cég ügyvezetője a Tóth Csaba bizalmasaként ismert Menyhárt Bizsán, aki a Vas megyei MSZP irodavezetője volt, és aki Tóthtal együtt gyanúsítottja volt az ottani fiktív tagtoborzási ügynek. Az Employers tulajdonosai között van az ugyancsak Tóth bizalmasának tartott Funtig Zoltán, akinek ügyvédi irodája nem kevesebb mint 11 millió forintot kapott a Zuglói Vagyonkezelőtől.
A Hagyó Miklós bukott főpolgármester-helyettes megbízható embereként ismert Tóth Csaba lapunknak azt állította: nem volt és nem is lehetett szerepe abban, hogy az önkormányzat az említett cégekkel szerződést kötött, miután a kerületi vezetésben semmilyen tisztséget nem tölt be, az esetleges ismeretségük pedig nem lehet kizáró oka a megbízásoknak.
Tóth Csaba a szavazatok 31,43 százalékát szerezte meg az első fordulóban Budapest 22. számú választókerületében, miközben a fideszes Kulcsár József Ferenc 43,74 százalékot kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.