Hagyó Miklós megszabadult a cégétől

Csaknem 45 százalékos üzletrészre tett szert a Wirtass Kereskedelmi Kft.-ben Hagyó Miklós élettársa és annak édesanyja, a társaság szűk egyharmada pedig egy Nagykanizsáról vezetett vállalkozáshoz került. A tranzakcióra az MSZP-s politikus meggyanúsítása előtt került sor.

Munkatársunktól
2010. 05. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hagyó Miklós MSZP-s volt főpolgármester-helyettes még meggyanúsítása előtt kiszervezte maga alól azt a Wirtass Kereskedelmi Kft.-t, amely több száz millió forint értékű ingatlant is birtokol a budapesti Andrássy út szomszédságában. A Heti Válasz úgy tudja, 2010. április 2. és május 10. között Hagyó tulajdoni hányada 97-ről 24,7 százalékra csökkent, miközben élettársa és annak édesanyja 44,8 százalékos üzletrészre tett szert a cégben, a társaság szűk egyharmada pedig egy Nagykanizsáról vezetett vállalkozáshoz került.
Amint arról a Magyar Nemzet beszámolt, a BKV kézi vezérlésének gyanújába keveredett szocialista politikus márciusban kezdett vagyonkimentési sorozatba.
Hagyó először a lánya nevére íratta két budai ingatlanát, majd párttársának, Tóbiás Józsefnek adta el érdi házát, és privát cégén keresztül értékesítette budai ingatlanjait is. Végül barátnője nevére jegyeztette be saját lakásának haszonélvezeti jogát is. Március végén arra is fény derült, hogy a volt főpolgármester-helyettes többségi tulajdonában álló cég tavaly decemberben 68 millió forintért adta el budai ingatlanát, de Hagyó a tranzakcióról és az esetleges osztalékbevételről vagyonnyilatkozatában nem tett említést.

*


Korábban azt is megírtuk, hogy a szocialista politikus meggyanúsítása után vagyonát zár alá vehetik ugyan, de a haszonélvezeti jogok bejegyzése miatt az értékesítés nehézségekbe ütközhet. A Heti Válasz tegnap arra hívta fel a figyelmet, hogy miután Hagyót is bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsították meg, így neki kell bizonyítania, hogy a bűnszervezetben való részvétele idején keletkezett vagyonát törvényesen szerezte-e, s ha erre képtelen, elkobzás a jussa. A jogi ügyeskedés ellenére tehát a maradék vagyon – különös tekintettel a 2006–2009-es főpolgármester-helyettesi periódusában felhalmozott értékekre – közel sincs biztonságban.
Hagyó február 2-án, eleget téve az MSZP fővárosi elnöksége kérésének, visszalépett a XII. kerületi egyéniképviselő-jelöltségtől és a budapesti lista harmadik helyéről, illetve a fővárosi közgyűlési mandátumáról is lemondott, majd március 7-én felfüggesztette párttagságát, és lemondott a XII. kerületi elnöki posztjáról, de mentelmi jogához továbbra is ragaszkodott. Ennek megszűntével azonban május 14-én előállították a rendőrök: „A bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette megalapozott gyanújával őrizetbe vett politikus esetében nemcsak szökés vagy elrejtőzés veszélye áll fenn, de feltehető az is, hogy szabadlábon hagyása esetén befolyásolhatja, megfélemlítheti a tanúkat, tárgyi bizonyítékokat, okiratokat semmisíthet, hamisíthat meg” – olvasható az előzetes letartóztatásáról hozott, nem jogerős végzésben. Hagyó Miklós az eddigi gyanú szerint utasításokat adott a BKV egyes vezetőinek szükségtelen szerződések megkötésére, így öszszesen 90 milliós kárt okozhatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.