Nyomoznak az FKF ügyében is

2010. 05. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el tegnap a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi főosztálya ismeretlen tettes ellen a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban – olvasható a rendőrség közleményében. Mint írták, a nyomozás elrendelését több hónapig tartó adatgyűjtés előzte meg. Rámutattak: februárban a gazdaságvédelmi nyomozók a BKV-s nyomozással összefüggésben olyan információkhoz jutottak, amelyek arra utaltak, a közterület-fenntartónál a jogszabályokkal összeegyeztethetetlen módon kötöttek tanácsadói szerződéseket. A nyomozás feladata annak tisztázása is, hogy az FKF Zrt. által lefolytatott közbeszerzési eljárás megfelelt-e az előírásoknak – zárul a BRFK közleménye.
Lapunk tegnap közölt részleteket Bielek Péternek, a közterület-fenntartó vezérigazgatójának februári, rendőrségen tett tanúvallomásából. Eszerint a céget Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes, illetve Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester tanácsadója, Mesterházy Ernő kézi vezérelte, ők szabták meg, kikkel kössenek szerződést, milyen közbeszerzési eljárásokat írjanak ki, mely ügyvédi irodákat bízzák meg a legzsírosabb munkákkal. A vezérigazgató szerint például az egyik tender győztese hetvenmillió forintot visszajuttatott a városházára. A forgalomirányítási rendszer korszerűsítésére kiírt tavaly márciusi közbeszerzésről pedig azt mondta: Hagyó és Mesterházy azért lobbizott, hogy ne az eddigi fejlesztő, a Siemens, hanem a Getronics Magyarország Kft. és a Budapest Mikroelektronika Zrt. legyen a befutó.
Rátkai Péter, a Getronics ügyvezető igazgatója tegnap lapunknak úgy nyilatkozott: nem tudja, miért lobbiztak értük Hagyóék, mivel számukra úgy tűnt, a tendert éppen a Siemensre írták ki. Erre utal szerinte, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság azért semmisítette meg a legolcsóbb ajánlatot adó Getronics győzelmével végződő eljárás eredményét és szabott ki milliós bírságot az FKF Zrt.-re, mert indokolatlan versenyelőnyhöz juttatták a rendszert korábban kiépítő Siemenst. A Getronics vezetője megemlítette: sem az FKF-fel, sem más fővárosi céggel nem álltak korábban szerződésben, szemben a Siemensszel, amely számos jó üzletet bonyolíthatott le.
Demszky Gábor azt állítja, hogy nem tudott az FKF kézi vezérléséről, mivel az önkormányzati cég vezetője nem jelezte neki, hogy bárki megkörnyékezte és jogszabályba ütközőt kért volna tőle. A főpolgármester az Indexnek tegnap azt mondta, a Bielek Péter sajtóban megjelent rendőrségi vallomásában foglaltakat rendkívül súlyos állításoknak tartja. Demszky szerint Bielek Péterrel korrekt, bizalminak mondható viszonyt ápolt az elmúlt években, számos esetben beszéltek az FKF Zrt. problémáiról. A főpolgármester ugyanakkor elismerte, 2008-ban Bielek és más fővárosi cégek vezetői azzal keresték meg, hogy bizonyos személyek Hagyó Miklósra hivatkozva közvetítik annak kéréseit vagy utasításait a gazdasági társaságok felé. Demszky ezért levélben felhívta szocialista helyettese figyelmét, hogy vegye elejét a további kéréseknek.
Demszky közölte, márciusban arra kérte a vezérigazgatót, hogy számoljon be róla, milyen tenderek zajlottak a társaságnál, amelyek kapcsán akár megalapozott, akár megalapozatlan állítások megfogalmazódhatnak. Bielek feljegyzést készített a főpolgármester számára a cég nagyobb beruházásairól, azok indokoltságáról, a közbeszerzések menetéről, de ezekben nem említette a rendőrségi vallomásban szereplő információkat. A főpolgármester szerint a konkrét tenderekről korábban nem rendelkezett információval, mivel a fővárosi gazdasági társaságok és intézmények ezres nagyságrendű közbeszerzései közül csak a problémás esetek jutnak el a városvezetés asztaláig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.