Zajos cseh kampány

Kevesebb mint négy héttel a csehországi képviselőházi választások előtt a közvélemény-kutatók áprilisi eredményei a választók elbizonytalanodásáról tanúskodnak, a nagy pártok támogatottsága szinte egyensúlyban van, az ismeretlenségből megjelenő kis pártok pedig egyre népszerűbbek. A kampány elsősorban a személyeskedésről szól, s nemtetszésének adott hangot a jelenlegi és a volt államfő.

Somogyi Mátyás
2010. 05. 13. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győztesen kerülhet ki a választási megméretésből mindkét nagy párt: a Polgári Demokrata Párt (ODS), Petr Necas „válságellenes” válogatottja, illetve a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), Jirí Paroubek „korrupcióellenes” csapata. A játszmában fontos szerepe lehet a törvényhozásba bejutó két kisebb új pártnak, a Karel Schwarzenberg vezette TOP 09, illetve a politikai színtéren a teljes ismeretlenségből megjelenő Közügyek Pártjának, amelynek élén Radek John publicista áll. Ugyanis egyikük sem zárta ki a lehetőséget, hogy megfelelő feltételekkel bármelyik nagy párttal koalícióra lépjen. A felmérések szerint bekövetkezhet patthelyzet, létrejöhet egy baloldali többség, de esélye van egy elsöprő jobboldali sikernek is.
A választási kampányban a politikai ellenfelek főként egymás lejáratására összpontosítanak. A kampányról lesújtó véleménye van Václav Klaus hivatalban levő és Václav Havel volt államfőnek is. Klaus nehezményezi, hogy a cseh politikából eltűnt a jobb- és a baloldal közti eszmei küzdelem, helyébe a személyeskedő támadások, nevetséges óriásplakátok és övön aluli ütések kerültek. Klaus óva intette a választókat az ismeretlen, új kis pártoktól. Úgy véli, nem jó, hogy program és eszmerendszer helyett csupán néhány ismertebb személyre támaszkodnak. Havel szerint a tapasztalat mutatja, hogy a csehek húsz évben egyszer, a nemzedékváltás miatt, bizonyos megrázkódtatáson esnek át. „Én nem forradalomért kiáltok, de egy új embereket előtérbe juttató kisebb rázkódtatás nem ártana” – nyilatkozta.
Nagyon nem tetszett a választási favoritnak tekintett CSSD-nek, hogy egy civil szerveződés által kezdeményezett és a médiában is támogatott, a középiskolások körében szervezett parlamenti próbaválasztást tartottak. A voksolásban, amint egyes iskolákból kiszivárgott, elsöprő győzelmet aratott a jobboldal, a CSSD a szavazatok egy százalékával a sereghajtók közé jutott. Több megyében a szociáldemokraták az iskolai politizálás veszélyeire figyelmeztették az igazgatókat. Paroubeket nagyon kihozta a sodrából Václav Maly katolikus püspök felhívása is, hogy a választáson az emberek inkább a kis politikai pártok valamelyikére voksoljanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.