A Házból a bíróságra

2010. 06. 10. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanúvallomásokkal és a bizonyítékként csatolt kép- és hangfelvételek lejátszásával folytatódott tegnap a Fővárosi Bíróságon az a két személyiségi jogi per, amelyet Almássy Kornél volt MDF-es politikus, illetve Tombor András, Orbán Viktor egykori külpolitikai tanácsadója indított az MDF (mint elsőrendű alperes) és Dávid Ibolya volt MDF-elnök (mint másodrendű alperes) ellen.
Az Almássy által indított eljárásban tanúként hallgatták ki Lasztovicza Gábort és Huber Szebasztiánt. Mindketten MDF-tagok és Almássy támogatói voltak. Beszámolójuk szerint Dávid Ibolya alaptalannak bizonyult vádjai a 2008-as megfigyelési ügyben (miszerint Almássy megbízására az UD Vagyonvédelmi Zrt. terhelő adatokat gyűjtött volna az elnökről) nemcsak politikailag lehetetlenítették el az elnökségre aspiráló politikust, hanem emberileg is megviselték, „mélyen megrendítették”. És mire a hatóságok megszüntették a nyomozást Dávid feljelentése nyomán, vagyis bebizonyosodott, hogy Almássy nem követett el semmilyen törvénybe ütközőt, addigra az elnökválasztás már lezajlott, Dávid Ibolya maradt az elnök, riválisát és támogatóit pedig a pártból való távozásra kényszerítették.
Futó Barnabás, a felperes jogi képviselőjének indítványára a következő, szeptemberi tárgyaláson három további tanút hallgatnak meg, akik arról számolhatnak be, milyen törést okoztak a hamis vádak Almássy Kornél magánéletében, valamint egyetemi oktatói pályafutásában. A felperes ötmillió forint nem vagyoni kártérítést és elégtételt követel Dávid Ibolyától.
A másik, Tombor András által indított személyiségi jogi perben tegnap azokat a nyilatkozatokat játszotta le a bíróság, amelyeken az MDF elnöke Tombort összefüggésbe hozta a megfigyelési üggyel, és a „politikai alvilág” szereplőjeként említette. Ebben a perben június 15-én hirdet elsőfokú ítéletet a Fővárosi Bíróság. Tombor kártérítést nem, „csupán” a jogsértés megállapítását és elégtételt kér az alperesektől. Ez utóbbi tárgyaláson egyébként maga Dávid Ibolya is megjelent, de nem kért szót, és a tárgyalás után az őt kérdező újságírókat sem méltatta válaszra.
A súlyos választási vereség miatt posztjáról lemondott MDF-elnök ellen egyébként az UD Zrt. is személyiségi jogi és kártérítési pert indított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.