időjárás 25°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Hatalmas balesetet szenvedett a magyar csapat a német autópályán + videó

Braun: A diktátum csak egy jogi aktus

Pilhál Tamás
2010.06.11. 22:00

A sajtó gyalázása után ezúttal a magyarság nemzeti sorstragédiáján, Trianonon, valamint a kettős állampolgársági törvényen köszörülte a nyelvét internetes blogjában Braun Róbert, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kommunikációs főtanácsadója, aki 2005-ig Gyurcsány Ferenc politikai főtanácsadója, korábban az SZDSZ kabinetfőnöke is volt.
Szerinte a „Trianonban elfogadott béke nem igazságtalan diktátum volt”, hanem „egy elveszített háborút lezáró jogi aktus”. Úgy látja, Trianont nem is szabadna tragédiának nevezni: „A tragédia megnevezés hibás jelkép, épp olyan, mintha az angolok politikai krédójukat a gyarmatbirodalom széthullásából, a spanyolok Portugália »elveszítéséből«, a franciák és az oroszok Louisiana és Alaszka »igazságtalan alkujából« vezetnék le.”
Hozzátette: „lehet – amint az egyes népcsoportoknál ma is szokás – a klitorisz kivágását is hagyományelvű rítusnak tekinteni, amihez való ragaszkodás növeli a nemzet/törzs egységét. Abszurd, ugye?” Braun szerint a kettős állampolgárság „idiotizmus”, továbbá „történetileg hamis, politikailag hibás és kulturálisan avítt”, „kirekeszt itthon és határon túl egyaránt”, „és nevetségessé tesz minket Európában”.
Megkérdeztük az MNB sajtóosztályán, szerintük Braun megjegyzései nem sértik-e a jegybank etikai kódexét, amely alkalmazottainak közéleti tevékenységét ahhoz köti, hogy az összhangban álljon a társadalom általános megítélése szerinti közérdekkel, mentes legyen a szélsőségektől és ne befolyásolja kedvezőtlenül az MNB megítélését. Válaszukból kiderül: szerintük az etikai kódex nem sérült, s a Braun blogján található szövegek „kizárólag a szerző véleményét tükrözik, semmilyen, a szerzővel kapcsolatban álló, intézményi álláspontot nem jelenítenek meg”. Megkerestük Braun Róbertet is, ő azonban azt kérte: az internetes megnyilatkozásával kapcsolatos kérdéseinket a blogon tegyük fel neki.
Braun néhány napja a polgári sajtóorgánumokat (köztük a Magyar Nemzetet) szidta gyűlölködő stílusban, újságíróinkat „csahosnak” minősítette, de a jegybank abban sem talált kivetnivalót.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.