Vesztes vagyonkezelő

2010. 06. 20. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen pert nyert a Lehet Más a Politika (LMP) tegnap a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. ellen a sukorói telekcsereiratok kiadásának ügyében. Az ellenzéki párt lapunkhoz eljuttatott közleménye rámutatott: még tavaly szeptemberben indítottak pert a vagyonkezelő ellen, amiért nem voltak hajlandók nyilvánosságra hozni a részben közérdekű, részben pedig közérdekből nyilvános adatokat. Tegnap azonban a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon arra kötelezte az MNV Zrt.-t, hogy a Joav Blum magyar–izraeli állampolgárral 2008-ban megkötött, sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanokra vonatkozó csereszerződést, az ezekhez készített értékbecslést, továbbá a cserével kapcsolatban az illetékes földhivatalokhoz benyújtott valamennyi dokumentumot adja ki. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a bíróság döntését lapunknak úgy értékelte: precedensértékű ítélet született, amely megerősítette az állampolgárok jogát ahhoz, hogy ellenőrizhessék a közvagyont.
Emlékezetes, az MNV Zrt. 2008. július 30-án kötött adásvétellel vegyes csereszerződést az állami kézben lévő sukorói és a Joav Blum tulajdonában lévő albertirsai, illetve pilisi ingatlanokra. Blum cége kaszinóvárost akart építeni Sukorón. Az építkezést nemzetgazdasági okokra hivatkozva a Gyurcsány-kormány tavaly április 10-én kiemelt beruházássá nyilvánította. Azonban az Állami Számvevőszék jelentése szerint a csereingatlanokat a vagyonkezelő jelentősen felülértékelte, ezáltal az államot mintegy százmilliós nagyságrendű kár érhette. Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoz ismeretlen tettes ellen, Joav Blum ellen pedig okirat-hamisítás miatt folyik bírósági eljárás, mivel sukorói lakcíme fiktív volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.