A gazdasági bajok felé fordul Obama

Lezárta az iraki harci műveleteket, közvetlen tárgyalásokat hozott össze a palesztinok és izraeliek között – Barack Obama közelmúltbeli külpolitikai lépései ugyan gyümölcsöt még nem hoztak, de kétséget sem hagytak az amerikai elnök ez irányú elszántságáról. Hogy demokrata pártját megóvja a súlyos választási vereségtől, az elkövetkező két hónapban viszont befelé, elsősorban a nyűglődő gazdaságra kell figyelnie.

Zord Gábor László
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök nem árult zsákbamacskát, hiszen iraki beszédében a minap már szembeállította a háborús erőfeszítéseket a gazdasági nehézségekkel, amelynek legsúlyosabb következményeként a középosztály elszegényedését jelölte meg. A novemberi félidős törvényhozási választások kampányára tekintettel ezért is övezte akkora figyelem tegnapi – lapzártánk után elmondott – kommentárját az augusztusi munkanélküliségi adatokról, s ezért előzi meg nagy várakozás a jövő hétre tervezett wisconsini és ohiói beszédeit is, amelyben a recesszió kezelésének kormányzati terveit vázolja fel.
Elemzők arra számítanak, hogy többek között fokozná az állami finanszírozású infrastrukturális projektekre, környezetbarát technológiákra költendő összegeket, s egyben célzott adócsökkentéseket ígér – például a kutatás-fejlesztés terén érintett vállalkozásoknak –, hogy beinduljon a munkahelyteremtés. Ezt célozza az az 55 milliárdos csomag is, amely a kisvállalkozások adóit kívánja csökkenteni, s amely az ellenzéki republikánusok obstrukciója miatt szenved késedelmet. Demokrata vezetők azt ígérik, hogy a törvényt még a félidős választások előtt elfogadtatják, hogy azt beiktathassa az elnök, s hivatkozhasson rá elégedetlenkedő választói előtt.
Beszédes az is, hogy Tim Geithner pénzügyminiszter határozottan cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint a tavalyi 787 milliárdos gazdaságélénkítő csomag után most újabbal rukkolnának elő. Igaz ami igaz, roppant rövid az idő, hiszen a törvényhozóknak néhány hetük van, és indul a novemberi választás véghajrája. A demokrata képviselők és szenátorok csak reménykedhetnek, hogy az elnök kezdeményezései megsegítik őket. Rájuk is férne, mert a felmérések jelenleg azt valószínűsítik, hogy az elnök pártja úgy a képviselőházban, mint a szenátusban elvesztheti többségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.