A hetes osztály

Ismét a kiskunhalasi pszichiátriai intézetben dolgozik az a három férfi, akik ellen a városi ügyészség vádat emelt a gondjukra bízott, szellemileg sérült emberek ellen elkövetett különböző erőszakos bűncselekmények miatt. Darázs Gyöngyitől, a nyomozást vezető ügyésztől és Téglás Péter vezető ügyésztől azt is megtudtuk, hogy a pszichiátria elhíresült hetes osztályán elkövetett brutális verésekről, homoszexuális erőszakról jegyzőkönyvek készültek, az intézet vezetője mégsem tett lépéseket az ügyekben. Ugyan az igazgató nem hivatalos személy, akinek kötelessége értesítenie a tudomására jutott bűncselekményekről a rendőrséget, ám erkölcsileg vitatható, miért nem hozott meg olyan döntéseket, amelyekkel a kegyetlen eseteket megelőzhette volna. Az egyik vádlott például egyszer olyan brutálisan vert meg egy kezeltet, hogy a szerencsétlen emberhez mentőt kellett hívni, mert súlyos sérüléseket szenvedett. Ugyanakkor a pszichiátria azzal vádolja az ügyészséget, hogy a nyomozás során kihallgatott tanúkat csokoládéval és cigarettával bírta rá terhelő vallomásuk megtételére.

Velkei Tamás
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Igaz a hír, hogy a három férfi, aki ellen az ügyben vádat emeltek, ismét a kiskunhalasi pszichiátrián dolgozik?
– Darázs Gyöngyi: Igen. Mivel a vádlottak házi őrizetét megszüntettem, csak a pszichiátriai intézet vezetőjén múlt, hogy a férfiakat ismét foglalkoztatja-e. A munkáltató jogkörébe tartozik ennek eldöntése.
– Januári feljelentésében a két volt ápolónő bizarr állításokat fogalmazott meg.
– D. Gy.: A két feljelentő szavahihetőségéhez nem férhetett kétség, így az ügyészség természetesen felvette a feljelentésüket. Azt viszont hangsúlyoznám, hogy a hölgyek nem hozzánk fordultak elsőként, előtte már jelezték a visszásságokat az intézmény vezetőjének is.
– Netán ezért vonta kétségbe folyamatosan az intézet vezetése a nyilvánosság előtt a két hölgy szavahihetőségét?
– D. Gy.: Mondhatom, méltatlanul bántak velük a pszichiátria vizsgálati eljárásában és a későbbiek során is, de ahogy említettem, az ügyészség nem fogalmazott meg aggályt a szavahihetőségükkel kapcsolatban. Az eljárás során feltárt bűncselekményekről egyébként az intézetben végzett házkutatásból szereztünk információt, nem a feljelentők vallomása alapján kezdtünk az irányba nyomozni.
– Korábban Simon Ilona igazgató és beosztottjai állították: ezeket a betegeket nem lehet befolyásolni, így ha kérdezik őket, az igazságot mondják. Állításuk szerint soha nem számoltak be bántalmazásról, őket ért méltánytalanságokról.
– D. Gy.: A súlyos testi sértés bűncselekményét a sértett maga mondta el, az esetről pedig jegyzőkönyv készült, fegyelmi eljárást is lefolytattak, így szerezhettünk róla mi tudomást.
– A szexuális bűncselekmény áldozata is jelezte a vezetőség felé az őt ért sérelmet?
– D. Gy.: Igen, az őt megvizsgáló orvosnak és a nővéreknek is folyamatosan panaszkodott, hogy mit tett vele az ápoló.
– Jól értem, hogy az intézeten belül ezeket az eseteket elsimították?
– Téglás Péter: Szó szerint eltussolták!
– Tisztázzuk: a két feljelentő ezekről az esetekről nem is tudott?
– T. P.: Nem tudtak, egészen más jellegű cselekményekről nyilatkoztak, amikor feljelentésüket megtették. Miután jegyzőkönyveztük a feljelentést, nem tudtuk, mire találunk majd bizonyítékot, lényegében tűt kerestünk a szénakazalban. De az elmondásukból okszerűen vontuk le a következtetést, hogy ha egy intézetben ilyesmi előfordulhat, akkor más, súlyos bűncselekmények is megtörténhettek. És következtetésünk nagyon is helyénvaló volt.
– Azokra az állításokra, amelyeket a két hölgy megfogalmazott, nem találtak bizonyítékot?
– T. P.: Nem, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy büntetőjogilag nem voltak minősíthetők. A mi általunk „szexuális színháznak” nevezett esetekről – amelyek során az ápolók közszemlére tették a szerencsétlen emberek aktusát, és röhögcséltek rajta – a tanúk is beszámoltak, de ezeket a cselekményeket nem lehet a büntető törvénykönyv szerint minősíteni. Ha valaki befolyásolható embereket arra vesz rá, hogy különböző szexuális játszadozásokban vegyenek részt, amit a „felbujtó” kívülről figyel, és nem történik erőszak, a cselekmény nem minősül szemérem elleni erőszaknak, vagy más nemi erkölcs elleni bűncselekménynek.
– D. Gy.: Hozzáfűzném, nehezítette a dolgunkat, hogy ezek a lelkileg sérült emberek egyébként is létesítenek szexuális kapcsolatot egymással, a legkülönfélébb kombinációban, és előfordul, hogy nem az e célra létesített úgynevezett szívszobában.
– Kiderült a feljelentésben említett eseteken túl olyasmi, ami hasonlóan felháborító, de nem esik büntetőjogi kategória alá?
– T. P.: Sok minden, amiről azonban nem beszélhet egy felelősségteljes büntetőjogász... Ezeket az embereket védenünk kellene, nem szórakozni velük. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy az intézet egy osztályáról beszélünk, a többi részlegről nem kaptunk negatív visszajelzést. Ezek a szerencsétlen emberek, ha tudtak, menekültek a többi osztályra, s akinek ez sikerült, kérésünkre nem is volt hajlandó megszólalni, nehogy az legyen a büntetése, hogy visszahelyezik a hetes osztályra. Úgy vélem, vezetői intézkedésre lett volna szükség, hiszen feltehetőleg nem jó szellemű gárda alakult ott ki, áthelyezésekkel talán orvosolni lehetett volna a problémát. Tudjuk, hogy ez egy borzasztóan nehéz munka, de az emberséges körülményeket biztosítani kell a kezelteknek.
– Mindez felveti az igazgatónő felelősségét.
– T. P.: Ezt a munkáltatói jogkört gyakorló megyei önkormányzatnak kell felvetni. A büntetőjogi felelősségét végiggondoltuk, de a megyei önkormányzat esetében nem állt fenn bűnpártolás vagy egyéb bűncselekmény.
– Azért sem vonható felelősségre, hogy a verésekről, szexuális erőszakról készült jegyzőkönyvek ellenére sem tett rendőrségi feljelentést?
– T. P.: Az intézet igazgatója nem hivatalos személy, akinek kötelme volna, hogy a tudomására jutott bűncselekményről a hatóságot értesítse. Esetében csak erkölcsi jellegű kötelemről beszélhetünk. De meg kell jegyeznem: értelmesebb magatartás lett volna az ő szempontjából is, ha maga tárja fel az eseteket a nyomozó hatóságok előtt, kivizsgálják, mi történt, hiszen senki nem várja el, hogy minden beosztottjával együtt legyen a nap huszonnégy órájában. Ezzel szemben visszavette a vádlottakat, tüntetést szervezett az ügyészség ellen az őket ért „zaklatás” miatt. Az intézet a mai napig ellenálló magatartást tanúsít. Mindeközben hazugságáradatot zúdítottak az ügyészségre, azt állítva, hogy csokoládéval, cigarettával kenyereztük le a tanúkat, egy másik tanút pedig összekötöztünk. Holott épp mi szabadítottuk ki az illetőt a gúzsból, amibe azért került, mert az intézet szerint rendkívül veszélyes ápolt. Szakértőnk azonban tanúképesnek nyilvánította. Azt is sérelmezte az intézet, hogy tanúkihallgatásra kihoztuk az intézményből a sértetteket. De kérdem én: hát hogy másként tehettük volna? Állt volna mellette az az ápoló, aki az ügy gyanúsítottja?
– A házkutatás során fényképeket vagy videofelvételeket találtak a számítógépeken?
– T. P.: Nem. Azokat a feljegyzéseket találtuk meg jegyzőkönyvekben és a számítógépeken egyaránt, amelyek utalnak a bűncselekményekre. Felkértünk szakértőket, így az ország egyik legnevesebb igazságügyi orvos szakértőjét, Csábi Pétert. Mellette kikértük pszichológus, traumatológus véleményét. Mi az ő megállapításaikra alapoztunk. Azt nem tehettük meg, hogy legyintünk ezeknek az embereknek a sérelmeire, mondván, ők úgysem tudják elmondani, mi történt velük. Megjegyzem: a sértettek az őket ért trauma után fél évvel ugyanazt vallották, ami a korábbi jegyzőkönyvekben állt.
– Valóban „gyökér, „tuskó”, „köcsög” gúnyneveken szólították a betegeket?
– D. Gy.: A nyomozás a szidalmazások vizsgálatára nem terjedt ki, de vannak erre utaló adatok.
– Ezt a betegek mondták?
– D. Gy.: A feljelentésben is szerepelt, de a sértettek is megerősítették az állítást.
– A három személy ellen végül is mi a vád?
– D. Gy.: Az egyikük ellen akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés.
– Mit takar ez pontosan?
– D. Gy.: Az ápoló hosszadalmasan és olyan súlyosan bántalmazta az egyik beteget, hogy a sértett földre esett, majd a vádlott még a padlón fekvő, vérző beteg testét is tovább rúgta, ütötte. Ennek traumatológiai nyoma is maradt, a sebeket ugyanis nem tudták a helyszínen ellátni, mentőt kellett hívni az ápolthoz.
– A vádlott másokat is vert?
– D. Gy.: Nem vetődött fel adat erre vonatkozóan.
– De elképzelhető?
– D. Gy.: Nem tudjuk, őt ezzel az egy bűncselekménnyel vádoljuk.
– Térjünk át a többi vádlottra.
– D. Gy.: A másik ápoló ellen homoszexuális cselekmény miatt szemérem elleni erőszak bűntette a vád.
– Ezt az embert ezek után nem rúgták ki?
– T. P.: Még csak ki sem vizsgálták az esetet. Az intézet pszichiátere arra a megállapításra jutott, hogy az állítás nem felel meg a valóságnak.
– Fizikai nyoma nem maradt a behatolásnak?
– T. P.: Annyi idő távlatában nem. A kórházban az urológus szakorvos talált ugyan sérüléseket, de már nem lehetett összefüggésbe hozni a sértett állításával.
– Hogy sikerült az árulkodó nyomokat minden esetben eltüntetniük a vádlottaknak? Hogy lehet, hogy a hozzátartozók sem vettek észre semmit?
– T. P.: A nyomokat nem sikerült eltüntetniük. A hozzátartozók pedig, gondolom, tartottak attól, hogy szeretteiket „árulkodásuk” miatt retorziók érhetik.
– Vagyis a sértettek elmondták, mi történt velük, csak hozzátartozóik nem tudtak mit tenni. A családtagok tanúvallomása alátámasztja a vádban megfogalmazottakat?
– T. P.: Természetesen. Sőt, az egyéb jellegű, általunk a vád tárgyává nem tett cselekményekkel kapcsolatban is birtokunkban vannak tanúvallomások. Itt azonban a vádemeléshez elégséges egyéb bizonyítékok hiányoztak, és az sem zárható ki, hogy az ápoltak közötti verekedésekről volt szó.
– A két feljelentő ápolónő állította: gyakran készültek a verések után hamis jegyzőkönyvek. Pontosan mennyiről tudnak?
– D. Gy.: Nem tudta a nyomozás megállapítani.
– A zsarolással vádolt harmadik férfi mit követett el?
– D. Gy.: A sértettek egybehangzóan és következetesen állították, hogy az ápoló veréssel, elzárással megfenyegetve rábírta őket, hogy ellátmányukból édességet, kávét, üdítőt vásároljanak számára.
– T. P.: Itt jegyezném meg, hogy azóta újabb feljelentés is érkezett: egy nővér megfenyegetett egy másikat azzal, hogy megöli. Ennek az ügynek a kivizsgálása még folyamatban van.
– Arra kiterjedt a nyomozás, hogy az intézet belső vizsgálata miként találhatott mindent rendben, miközben az igazgató kamerák felszerelését is elrendelte?
– T. P.: A fenntartó végzett egy belső vizsgálatot, amelynek egy részét mi is beszereztük. Természetesen a vizsgálat nem rendelkezik olyan eszközökkel, mint a bűnügyi nyomozás, egyebekben pedig ésszerű kételyek merültek fel az ott tett megállapításokkal kapcsolatban.
– Vagyis nem szeplőtlen az intézmény tevékenysége.
– T. P.: Mi csak a vádbeli, illetve az ahhoz szorosan kapcsolódó esetekről beszélhetünk. Annyi azonban bizonyos, hogy az eljárás a hazai mellett, a külföldi sajtó figyelmét is felkeltette, illetve jelentést kért tőlem, a Kínzás és Embertelen vagy Megalázó Bánásmód Európai Bizottsága is.
– Mikorra várható a bírósági szakasz kezdete?
– T. P.: A bíróság elnöke szerint október, november környékén kezdődhet az ügy tárgyalása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.