A kóstoláshoz alázat kell

B O R F E S Z T I V Á L

Muray Gábor
2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan szemerkél még, és elég szürke a horizont, de a bor hidegben is bor. Ha lehántjuk róla a mára szépen kialakult sznobériát, a bor akkor is bor marad. Bor marad a lugas alatt, a belvárosi falanszterben, alkonyatban és főműsoridőben. A főműsoridőről jut eszembe, a minap Alkonyi László borszakíró és Rohály Gábor, a magyar bornyelv doyenje, a legkedvesebb borakadémikusunk volt az MR1 Kossuth rádió drivetime műsorának (Közelről) vendége, és abban az egy órában a hallgató számára bizony megszűnt a külvilág. Ők ketten (a bejátszott Dékány Tibor fotóművésszel és Csizmadia András borgasztronómussal együtt) a bor lényegét, szépségét és mélységét olyan szeretettel és egyszerűséggel adták át, ami ma már sajnos szokatlan, s csak az igazán nagy mágusok (például Szepsy István és Kaló Imre) képesek rá. A műsor alatt arra gondoltam, milyen jó lenne, ha tanulnánk, megőriznénk valamennyit ebből a tartásból, amikor legközelebb nagy tömegben tülekedve, mintha kötelező lenne, nyeljük a bort.
Most itt az alkalom, hogy mindenki bebizonyítsa az ország legnagyobb és legnépszerűbb borfesztiválján, a Budavári borünnepen, hogy képes önmagát, saját elvárásait és tudományát háttérbe tolva pusztán a borra figyelni, a kortyban felismerni a gazda egész éves áldozatvállalását, különösen ebben a rongy időben, amikor a termés a szemünk előtt megy tönkre. A pohárban meglátni a mindennapos hajnali kelést, az aggódást a jégesőtől, a fagytól, a seregélytől, a penésztől, a nyirkos ősztől, meglátni a szőlész precizitását, a borász minden részletre kiterjedő figyelmét és szaktudását, de leginkább meglátni azt a különös harmóniát, ami a bor lényege, s ami a lerészegedés és az öncélú ivás ellentéte. Az az igazság, hogyha idős borszakíróval, szőlőben cserzett borásszal van alkalmunk átbeszélgetni egy estét, esélyt kapunk arra, hogy felismerjük: csak alázattal illik kóstolni.
Vasárnapig zajlik a Budavári borfesztivál, a szokott pincészetekkel, vendégországokkal és az idei díszvendégekkel: a Kárpát-medence határon túli magyar termelőivel, akik egyébként az idén májusban kötöttek borszerződést. Szerződésükben kimondják: „Hisszük és valljuk, hogy a Kárpát-medence emberben és borban összefüggő, organikus egység.” Ennyit a borról és ennyit Trianonról. Találkozunk esténként a Várban, talán már esernyő sem kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.