Akadozik a magyar gazdaság vérkeringése

Csapdaszerű helyzetben vergődik a magyar gazdaság. A bankok egyre kevesebb hitelt adnak a cégek beruházásaira, a vállalkozások pedig a bizonytalanságok miatt nem is fognak nagyobb fejlesztésekbe. Így a hitelezés és a beruházások mértéke is visszaesett. Kiutat a belső és a külső kereslet élénkülése hozhat.

Jakubász Tamás
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forintra váltana a Jobbik. A Jobbik a devizahitelek forintalapúra váltásával segítene az árfolyammozgások miatt nehéz helyzetbe került családokon. A párt tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az átváltás nagyjából 800 milliárd forintos terhét nem lehet kizárólag az ügyfelekre hárítani, hiszen a kialakult helyzetért egyaránt felelős a bankrendszer és az állam. A Jobbik szerint a devizahitelek forintosítására a magánnyugdíjpénztárak államosítása nyújthatna fedezetet.


Nem hiteleznek a bankok és nem hajtanak végre beruházásokat a vállalkozások – az elmúlt napokban közölt hivatalos adatokból ezt a következtetést szűrte le Samu János. A Concorde Értékpapír Zrt. makrogazdasági elemzője lapunknak elsőként azt említette meg, hogy az idei esztendő második negyedévében a tavalyihoz képest majd öt százalékkal csökkent a beruházások mennyisége. Ráadásul a kép még elkeserítőbb, ha a nagy fejlesztéseket – például a Margit híd fejújítását, vagy a négyes metró építését – figyelmen kívül hagyjuk. Ekkor az rajzolódik ki, hogy a beruházási hajlandóság meglehetősen visszaesett. Samu János szerint ez a jelenség a közeljövőben sem változik meg gyökeresen – egyrészt a belső kereslet alakulása, másrészt a bankok visszafogott hitelezése miatt. A Concorde elemzője jelezte: a legújabb statisztikák azt mutatják, hogy a hazai vállalkozások egyre kevesebb kölcsönt vesznek fel.
Adódik tehát a kérdés: azért mérséklődtek a magyarországi beruházások, mert a megvalósításukhoz a pénzintézetek nem adnak hitelt? Samu János szerint a helyzet nem ennyire egyszerű. A folyamatok magyarázatát az elemző azzal kezdte, hogy a válság kirobbanása óta a bankok kockázatosnak tartják a kis- és közepes vállalkozásokat, ezért a szóban forgó cégek nehezen jutnak kölcsönhöz. Mindehhez társul, hogy az utóbbi időben a hazai lakosság egyre nagyobb mértékben számolja fel bankbetéteit, s ezzel párhuzamosan kevesebb pénzt kamatoztatnak a bankoknál. Ennek oka részben az, hogy más befektetési formák nagyobb hozamokat ígérnek, részben pedig az emelkedő törlesztőrészletek sokak keresményét elviszik. A kölcsönként kiadható összegek így érezhetően csökkennek, s mindezt tetézi, hogy egyre növekszik azoknak a családoknak a száma, amelyek nem, vagy csak komoly késéssel tudják kifizetni tartozásaikat. – A bankokhoz tehát kevesebb forrás érkezik, így a pénzintézetek alaposan megvizsgálják, kinek és mire adnak hitelt – fogalmazott Samu János. Az elemző ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a vállalkozások sem erőltetik a beruházások elkezdését, elsősorban azért, mert a gazdasági kilátásokat kedvezőtlenül ítélik meg. Vagyis a bankok tartózkodnak a kockázatos hitelnyújtástól, s a cégek is óvatosak. Azaz: ameddig a társaságok nem indítanak tömegesen beruházásokat, addig a vállalkozási hitelezés sem indul be, ám mivel a fejlesztéseket rendszerint kölcsönből valósítják meg, így a társaságok addig nem fognak nagyobb tervekbe, amíg a bankok nem fokozzák a hitelnyújtást. Az ördögi körre hasonlító, csapdaszerű helyzetből Samu János szerint a belső kereslet élénkülése és a magyar termékek iránti külföldi kereslet fokozódása vezethet ki. Emellett a szakember azt is fontosnak tartaná, hogy a hazai bankok között élesebb versenyhelyzetet teremtsen a kormány.

Fenyegetőztek tegnap is. Ha a magyar kormány „önként” nem lép ismét kapcsolatba a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), és nem köt újabb hitelmegállapodást, akkor várható, hogy a Moody’s nemzetközi hitelminősítő legalább egy fokozattal rontja a magyar adósosztályzatot – ismertette tegnap az AllianceBernstein tanácsadó csoport helyzetjelentését a távirati iroda. A tanácsadók szerint a kormány végső soron a forint jelentős gyengülését kockáztatja. Eközben a Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport tegnap azt közölte, hogy „a költségesnek bizonyult próbaidőszak után” a Fidesz-kormány ismét kapcsolatba lép majd az IMF-fel és az unióval. A Goldman Sachs szerint a tárgyalások ténye érezhetően csökkenthetné a magyar államadóssággal kapcsolatos félelmeket, s felárakat, valamint erősíthetné a forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.