Arat a Teadélután mozgalom

Helyenként nem is olyan csendes forradalom zajlik ezekben a napokban az amerikai belpolitikában. A konzervatív Teadélután mozgalom kampányexpressze az előválasztások során még a jelöltség esélyét is elragadta több bevett republikánus pártembertől.

Zord Gábor László
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdi megmutatni erejét az Egyesült Államokban a Tea Party Express. A republikánusok jobbszárnyáról elindult „népi kezdeményezés” lényege hasonló, mint amivel a regnáló demokrata elnök, Barack Obama stábja operált a 2008-as elnökválasztások idején. A legkorszerűbb – elektronikus médiumokra támaszkodó – politikai technológiák maximális kiaknázásával szít elégedetlenséget az egyszerű konzervatív amerikaiak tömegében, célpontként általánosságban a zárt washingtoni politikai elitet jelölve meg, a változás szlogenjét tűzve zászlajára. Az üzenet természetesen kiegészül a „gondoskodó állam” obamai víziójával is mint rémképpel, arra apellálva, hogy az individualizmus angolszász hagyománya elég erősen gyökerezik az amerikai társadalomban ahhoz, hogy a központi szociális kezdeményezéseket – ördögtől valóként, kommunizmusként vagy fasizmusként – elutasítsa.
A mozgalom lendületét eddig a keddi New York-i és delaware-i republikánus előválasztások mutatták meg leginkább. Az amerikai demokratikus rendszerben kulcsfontosságú eseményeken döntik el a választók, hogy az adott párt kit indítson a választásokon, arra nem csak a funkcionáriusoknak van ráhatásuk. Az utóbbi államban a teadélutánosok „színeiben” Christine O’Donnell konzervatív politikai kommentátor a szenátusi jelöltségért folytatott harcban könnyűszerrel verte riválisát, Mike Castle republikánus pártembert, annak ellenére, hogy a politikust eddig kilencszer választották meg képviselőnek itt. O’Donnell győzelmét kommentálva azt mondta: „Mi, a nép ismét hallattuk hangunkat Washingtonban.” A kérdés már csak az, hogy az új jelöltek hogyan szerepelnek demokrata ellenfeleikkel szemben novemberben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.