Az oroszoknak áll a zászló a sakkolimpián

Munkatársunktól
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap hajnalban érkezett meg a sakkolimpia helyszínére, az oroszországi Hanti-Manszijszkba a magyar férfi és női válogatott, s a játékosoknak ma már asztalhoz is kell ülniük az első fordulóban. Arra csekély az esély, hogy akár a férfiak, akár a nők elérjék eddigi legjobb eredményüket, hiszen mindkét csapatunk volt már olimpiai bajnok. A férfiak 1927-ben Londonban, 1928-ban Hágában és 1978-ban Buenos Airesben, a nők pedig 1988-ban Szalonikiben és 1990-ben Újvidéken nyertek. Ezenkívül a férfiak hatszor – 1930-ban, 1937-ben, 1970-ben, 1972-ben, 1980-ban és 2002-ben – ezüstérmet szereztek, ezek közül az utolsóba kapaszkodhatunk a mostani esélyek latolgatásakor, hiszen 2002-ben Bledben már Lékó Péter, Polgár Judit és Almási Zoltán alkotta a csapat derékhadát. A hölgyek legutóbb 1994-ben voltak érmesek, másodikak, Mádl Ildikó akkor is tagja volt a csapatnak, immár a tizenharmadik olimpiájára készül. Két éve Drezdában a férfiak ugyanabban az összeállításban játszottak, mint most, azzal a különbséggel, hogy Polgár Judit volt a második, Almási Zoltán a harmadik táblás, a világranglistán elfoglalt helyezésnek megfelelően ők most helyet cseréltek. Drezdában a férfiak 8., a nők a 14. helyen végeztek, ezen a szereplésen a hölgyeknek illene javítaniuk.
Az erősebb nem vetélkedését természetesen ezúttal is nagyobb érdeklődés övezi. Miként korábban beszámoltunk róla, a világ legjobbjai közül csak a világbajnok indiai Anand és a francia Bacrot nem játszik. Az orosz válogatott az első kiemelt, és egyben a torna első számú esélyese. A csapatot Kramnyik (Élő-pontszáma 2780), Griscsuk (2760), Karjakin (2747), Szvidler (2731) és Malahov (2725) alkotja. Noha Oroszország már nem egyeduralkodója a nemzetközi sakkéletnek, mint az ötvenes évektől egészen az ezredfordulóig, de jellemző az ország erejére, hogy az orosz B csapat is a negyedik a rangsorban. Ukrajna a második, Azerbajdzsán a harmadik, Kína az ötödik, Magyarország a hatodik, az előző két olimpián diadalmaskodott Örményország pedig a hetedik.
A megváltozott lebonyolítás miatt a szerencsének sokkal nagyobb lesz a szerepe, mint korábban. Évtizedeken át 14 fordulóból állt a sakkolimpia, ezt először 13-ra csökkentették, Hanti-Manszijszkban már csak 11 fordulót rendeznek. Ráadásul az úgynevezett meccspontok döntenek. Amíg korábban szinte elképzelhetetlen volt, hogy az élen végző csapatok ne játszanak egymással, arra most már van esély. Külső körön felkapaszkodva is lehet jó eredmény elérni. Persze jobban örülnénk, ha Lékóék végig a központban lennének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.