Békésben 630 milliót fektettek be a jövőbe

V. Fehér József
2010. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűkös lehetőségeik ellenére a Körösök vidékén megtalálták a módját, hogy beruházzanak a jövőbe: iskolát és kollégiumot építettek a diákoknak. Békés megye önkormányzata mintegy 630 millió forintot költött az intézményre. A forrást hosszú lejáratú hitelből biztosítják. Az uniótól sem kértek pénzt, mindent önerőből finanszíroznak. Ilyen mértékű oktatási fejlesztés – ráadásul kizárólag megyei támogatással – az utóbbi évtizedben nem fordult elő a vidéken.
A tavaly novemberben útjára indított beruházást – az új oktatási épületet és a százötven férőhelyes kollégiumot – a megyei fenntartású, gyulai székhelyű Harruckern János Közoktatási Intézmény központjában a napokban adták át. Az ünnepségen részt vett Farkas Zoltán, a Békés megyei önkormányzat elnöke is. Az iskolában és a kollégiumban a stabil hátterű és a hátrányos helyzetű gyermekek egyaránt helyet találhatnak maguknak. Az előkészítés és a korábbi tanműhely bontása tavasszal kezdődött. Az alapkövet pedig tavaly novemberben Domokos László, az előző megyei közgyűlési elnök (július óta az Állami Számvevőszék elnöke) és Zámbó András, a Harruckern vezetője rakta le.
A helyszínen kiderült az is, a térségi integrált szakképző központ további elképzelések kivitelezését határozta el. A közeljövőben kezdik meg a 270 főt befogadó konferenciaterem és a modern tanműhelyek építését. Ezt a beruházást főként az Európai Unió támogatja, de szerepet vállal a megye is.
Érdekesség, hogy a neves helytörténeti kutató, D. Nagy András arról számolt be, hogy a lebontott ingatlanok eredetileg katonai célokat szolgáltak. Annak idején a bevonuló, írástudatlan katonákat tanították itt a tollforgatás tudományára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.