Csak egy szúnyogcsípés?

Szakemberek körében nem újdonság a nyugat-nílusi vírus okozta fertőzés, mégis a nyár végének egyik fontos sajtótémája lett a Görögországból és Romániából érkező aggasztó hírek hatására. Ismét világraszóló járványfenyegetés előtt állunk, vagy nem több az egész könnyű médiafertőzésnél? Hol húzódik a határ a szakszerű tájékoztatás és a pánikkeltés között?

Hanthy Kinga
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oltás még nincs. A nyugat-nílusi vírust (West Nile Virus) 1937-ben Ugandában izolálták először egy lázas tüneteket mutató asszonyból. Innen az elnevezése. A betegség lappangási ideje 2–14 nap, tünetei: láz, fejfájás, duzzadt nyirokcsomók, hányás, szemfájás, bőrkiütés. Súlyos tünetek: magas láz, erős fejfájás, reszketés, zsibbadás, nyakmerevedés, izomgyengeség, zavarodottság, hirtelen fényérzékenység. Ha a központi idegrendszert érinti a fertőzés, erős fejfájás, végtagbénulás, tudatzavar, remegés és mozgászavarok jelentkezhetnek. A fő vírusgazdák a madarak, legtöbbjük tünetmentesen hordozza a vírust a vonulás során. Terjesztéséért pedig a szúnyogok felelősek, amelyek a madarakról átviszik a fertőzést más élőlényekre, így az emberre is. A vírus a mérsékelt égövön jellemzően nyár végén és ősszel okoz emberi megbetegedéseket. Az emberi fertőzések 80 százaléka tünetmentesen lezajlik, és a tünetekkel járó esetek többsége is néhány nap alatt magától gyógyul. Csak kevesebb mint egy százalékban alakulnak ki idegrendszeri tünetek. Az idősek körében nagyobb a súlyos lefolyású betegség kockázata. Kezelése tüneti, emberek körében alkalmazható oltás még nincs forgalomban. A szúnyogcsípés elleni védekezés biztosítja a betegség megelőzését.


Eszter dunai kajaktúrán vett részt, ott csíphette meg a fertőzött szúnyog. A helyi gyermekorvos még hazaküldte, nem ítélte súlyosnak akkori állapotát, de néhány óra múlva kórházba került. Az ügyeletes orvos kezdett gyanakodni, hogy valamiféle idegrendszert megtámadó betegsége van, ezért éjszaka átvitték a budapesti Szent László Kórházba. A laboratóriumi vizsgálat kimutatta vérében a nyugat-nílusi vírusfertőzést. A fiatal lánynak szerencséje volt, már ha szerencsének számít, hogy valaki hamar szakszerű kezelést kap. Az orvosok szerint nem lesz maradandó nyoma az agyhártyagyulladásnak.
Az első idei magyarországi vírusfertőzéseket augusztus 31-én diagnosztizálták az Országos Epidemiológiai Központ laboratóriumában. Két betegnél agyhártya- és agyvelőgyulladás, egynél savós agyhártyagyulladás alakult ki. A betegek száma nem tekinthető fenyegetőnek, mégis hír lett belőle. Elsősorban azért, mert a megelőző hetekben a görög egészségügyi hatóság 134 nyugati-nílusi lázban szenvedő beteget és kilenc halálos áldozatot jelentett. Következett Románia, ahol hét személy fertőződött meg, közülük két idős ember meghalt. A szakemberek szerint ugyan nem újdonsággal állunk szemben, de az önmagában nem baj, hogy a sajtó felkapta az eset hírét, hiszen így az orvosok is éberebbek lesznek. Készülnek e betegek fogadására, az emberek pedig többet tudnak a szúnyogcsípésben rejlő veszélyről.
Krisztalovics Katalin járványügyi szakorvos, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának munkatársa ezt válaszolta arra a kérdésre, hogy trópusi vírusnak tekinthető-e a nyugat-nílusi: egy Magyarországon terjedő vírus nem nevezhető trópusinak, márpedig ez a vírus hosszú ideje, a hatvanas évek óta bizonyítottan jelen van nálunk, és rendszeresen felbukkan. A vírust kimutató módszer 2003 óta már szerepel a laboratóriumi protokollban, tehát jelenlétét ellenőrzik. Ha a kullancs okozta agyvelőgyulladás vírusa irányában végzett vizsgálat negatív eredményt ad, megnézik, nem a nyugat-nílusi vírus felelős-e a tünetekért. Évente 50–200 idegrendszeri esetet vizsgálnak, és csupán néhány nyugat-nílusi vírus okozta megbetegedést diagnosztizálnak. 2008-ban például, amelyik szokatlan évnek számított, a 236 bejelentett agyvelő- és agyhártya-gyulladásos esetből 77 volt a kullancs által terjesztett vírusfertőzés következménye, és csak 19-ért bizonyult felelősnek a nyugat-nílusi vírus.
A szakember ugyanakkor az utóbbi évek fontos változásának minősítette, hogy az éghajlatváltozás következtében a fertőzést hordozó és terjesztő állatok, így a szúnyogok élőtere is változóban van, erre az Európai Járványügyi Központ is kiemelt figyelmet fordít. Hazai eredetű dengue-láz vagy malária ugyan nem fordul elő Magyarországon, de a chikungunya-láz már fertőz Európában is. Olaszországi felbukkanása azt jelenti, hogy itt van a kontinensen a vírust terjeszteni képes szúnyogfaj. Hasonlóképpen behurcolható a Rift-völgyi láz is. Ezeknek a betegségeknek a terjesztéséhez nincs szükség új szúnyogfaj megtelepedésére földrészünkön.
A médiakampányért nem a járványügyi szakemberek felelősek, hárítja el a felvetést Krisztalovics Katalin. Véletlen egybeesés, hogy ugyanaznap reggel nyilatkoztak a közrádióban a nyugat-nílusi vírus természetéről, mint amelyiken az első magyar betegeket diagnosztizálták. Vagyis az interjú megtervezésének időpontjában még nem tudták, hogy ismét megjelent nálunk is a fertőzés. A média érdeklődését a külföldi hírek alapozták meg, de hazánkban is most van a betegség szezonális időszaka. A szakember úgy véli, a vírus által okozott és felismert megbetegedések száma nem megbízható, mert nem mindenütt tudják azonosítani. Mivel az Európai Járványügyi Központ kiemelt figyelmet fordít a nyugat-nílusi vírusra, e tárgykörben szoros a nemzetközi egyeztetés. Krisztalovics doktor ezt annak tulajdonítja, hogy összefüggésbe hozzák a nyugat-nílusi vírus terjedését is a klímaváltozással járó elmozdulásokkal. De a betegségnek nemcsak a jövőbeni elterjedtségi tendenciái nem rajzolódtak ki, hanem a korábbi évtizedekben történt előfordulása sem tisztázott még kellőképpen. Görögországban például most diagnosztizálták az első emberi megbetegedéseket, ám egy 1980-ban végzett felmérésből kiderült, hogy a vizsgált juhok és kecskék nyolc-kilenc százaléka, a lovak 20 és a madarak 25 százaléka átesett a fertőzésen, tehát a vírus már akkor is jelen volt az országban, és így nagy valószínűséggel emberi megbetegedéseket is okozott.
Végül arra vártunk választ, hogy a nemzetközi szervezetek kiemelt figyelme és a médiazaj nem lehet-e előjele annak, hogy ismét világjárványt hirdetnek. Krisztalovics Katalin fontosnak tartotta tisztázni, hogy ezzel a betegséggel kapcsolatban nincs értelme erről beszélni. Világjárvány akkor következik be, ha az emberiséget fenyegető új kórokozó alakul ki, majd kezd terjedni. Ilyen volt a HIV a nyolcvanas években, vagy a H1N1 influenzavírus tavalyi változata. A nyugat-nílusi vírus azonban ki tudja, mióta jelen van, és nincs olyan információ, hogy új változata alakulna ki. Itt csak arról lehet szó, hogy növekedhet az eddig ismert elterjedési területe. A média érdeklődését az keltette fel, hogy korábban nem volt közismert, hogy a nyugat-nílusi láz Európában is okoz haláleseteket, amit az Egyesült Államokról már tudtak. A szakember szerint a laboratóriumi vizsgálati módszerek tökéletesedése, az igyekezet, amellyel a kutatók megpróbálják megérteni a betegségek jellemzőit, valamint hogy sok közpénzt felemésztő kutatásaik eredményéről tájékoztatják a közvéleményt, nem keverendő össze a pánikkeltéssel. És ha megkérdezik őket, kötelességük szakmai lelkiismeretük szerint válaszolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.