Csalók rendezték a közúti baleseteket

Közúti baleseteket színleltek éveken át, majd hamis okiratok alapján fizettettek kártérítést a biztosítókkal egy csaló társaság tagjai. Az ügyeknek csaknem kilencven gyanúsítottjuk van, az ötletgazda vélhetőleg Thaiföldön bujkál.

Csibra Tibor
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem négyszázmillió forintos kárt okoztak két magyarországi biztosítótársaságnak azok a csalók, akik személygépkocsikkal évekig fiktív baleseteket rendeztek meg, majd többmilliós kártérítéseket érvényesítettek a cégeknél. A hat éve kezdett bűncselekmény-sorozatnak már 89 gyanúsítottja van, a csoport vezetője, K. Lajos vélhetőleg Thaiföldön bujkál, a bíróság két másik terheltet előzetes letartóztatásba helyezett – tudta meg lapunk az ügyeket vizsgáló Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztályán. Az előzetesben lévő K.-né P. Ildikó mint magánvállalkozó kárügyintézőként dolgozott, a társaságoknak ő terjesztette be a fiktív igényeket.
*
K. Lajos és társai 2004-től autóbaleseteket szimuláltak, számos embert vettek rá arra, hogy a színlelt szerencsétlenségekben valótlan sérüléseket szenvedjenek. A csoport vezetője az esetek előtt rendszeresen kisebb értékű autókat vásárolt a karambolokhoz előzetesen beszervezett sofőrök nevére. K. Lajos gondoskodott arról is, hogy a két, az ügyekben sértett biztosítótársaságnál legyenek a kocsik kötelező biztosításai. A szerződéseket úgy kötötte meg, hogy az fedezetet nyújtson a gépjárművekben utazókra is. Amikor a szükséges papírmunkát elvégezte, K. Lajosék rokonaikat, barátaikat, ismerőseiket kérték meg, hogy vegyenek részt a megrendezett balesetekben. Utóbbiak a megbeszéltek szerint kis sebességgel fáknak, oszlopoknak hajtottak. Más esetekben két autóval játszották el a karambolt, de mindig ügyeltek arra, hogy az ütközésekben senki ne sérüljön meg súlyosan. A kvázi áldozatokat a mentők vitték kivizsgálásokra a kórházakba, majd a beszervezettek a kezelések után K.-né P. Ildikónak adtak megbízást, hogy a biztosítótársaságoknál eljárjon az ügyeikben. A valótlan tartalmú, hamisított iratokban a nő már maradandó sérülések után kért kártérítést ügyfeleinek. A cégeknél számos esetben 20-30 százalékos munkaképesség-csökkenést sikerült megállapíttatnia, így a társaságok sokszor milliós összegeket utaltak a cinkosok nevére. A kifizetések jelentős része azonban nem az álsérültekhez, hanem K.-né P. Ildikóhoz kerültek. A nő a pénzből levette saját jutalékát, a többit pedig készpénzben átadta K. Lajosnak. Más alkalmakkor K. Lajos vagy megbízottja jelen volt, mikor a beszervezettek felvették a biztosítók által utalt összegeket, és elvették azokat tőlük. A színlelt balesetek szereplői – a szóbeli megállapodás alapján – száz- és négyszázezer forint közötti összegeket kaptak alakításaikért, de voltak olyan esetek, mikor K. Lajosék egyetlen forintot sem adtak nekik. A kisemmizettek nem fordultak a hatóságokhoz, hisz maguk is tudták, hogy csalásokban vesznek részt.
K.-né P. Ildikó mellett az ügyekben előzetes letartóztatásban van L. Tibor is, a férfi tevékeny részese volt az egyik színlelt balesetnek is, illetve további karambolok megrendezésében segédkezett. A nő a fiktív okiratokkal az autókban keletkezett károkat is megfizettette a biztosítókkal. Volt olyan eset, hogy a kvázi balesetben vétkes kocsi, amely hátulról belerohant a másikba, a cascója után járó összeget is megtéríttette a társaságokkal.
A csoport lebukásához az vezetett, hogy a vám- és pénzügyőrség a pénzmosás elleni törvény értelmében kérte az egyik biztosítót: vizsgálja meg, K.-né P. Ildikó bankszámlájára miért érkeznek a káresemények után rendszeresen nagyobb pénzösszegek a társaságtól. A másik cégnél egy belső vizsgálat derített fényt a csalásokra. Az illegálisan megszerzett pénz nagysága miatt – csaknem 400 millió forint – az ügyben az NNI nyomoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.