Darázsfészek 13

Fehér Béla
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

MANI, MANI
Nézze, nincs jó véleményem a gyűjtőkről. A legtöbbjük született anyaszomorító vagy idegbeteg. Sok köztük a sánta, lapos fejű, büdös szájú. Egyedül a numizmaták komoly emberek. Vagy inkább úgy mondom, férfiak. Egy nő nem azért jön a világra, hogy érméket babusgasson. Az érc tapintását csak a férfi tudja értékelni. Ez az örök szerelem, nekem elhiheti!
Hálásan köszönöm, uram, isten fizesse meg!
Minden férfi rejtett numizmata. Erre akkor döbben rá, amikor először szorít a markába például egy Mária Terézia ezüst tallért. Egész testét átjárja az érme energiája. Érzi, ahogy lelki hidat épít a szívéhez a tallér. Nézegeti a feliratot. M. THERESIA. D. G. – R. IMP. GE. HU. BO. REG. De hiába, ennek megfejtése külön tudomány. Sugallat a múltból.
Köszönöm, hölgyem, áldás kísérje kedves családját!
Huszonnégy évvel ezelőtt beleszerettem a Habsburgok egyesített birodalmi pénzeibe, aztán persze szakosodtam. Ma enyém a világ legnagyobb krajcárgyűjteménye. Tudta, hogy I. Lipót 1661-ben bocsátotta ki az első krajcárokat?
Köszönöm, fiam, jóságod elnyeri jutalmát!
A krajcár megjelenése egy csapásra rendbe tette a pénzvilágot. Egy krajcár két dénárt, másfél krajcár egy polturát, kilencven krajcár egy forintot ért. Ennél már csak a Nap világosabb! Na, látom, már unja. De amúgy is mennem kell, elszaladt az idő! A reggeli csúcsforgalom óta itt kuporgok. Ha holnap erre jár, mesélek Körmöcbányáról vagy az erdélyi fejedelmi veretekről!
(Tokjába helyezi a szájharmonikáját, aztán a kalapba markol, zsebébe lapátolja az összegyűlt aprót. Feláll, kisimítja a nadrágját, hóna alá veszi az ülőpárnát. Nézem, ahogy a mozgólépcsőre lép, és elindul fölfelé.)
Vakond
Nehéz szavakba önteni, mit éreztek a szombathelyi Geoplanet Kft. dolgozói, amikor a főtéri mélygarázs építésekor hat méter mélyen alagútra bukkantak, az alagútból pedig félig vak, csontvázzá fonnyadt férfit hoztak a felszínre. A munka leállt, azonnal hívták a mentőket. A kórházi ügyeletes orvos megállapította, hogy az illető szervezete életveszélyesen legyengült, más baja nincs. Infúzióra kötötték, speciális táplálásterápiára fogták. A nővérkék egymással vetélkedve kényeztették, lenyírták a haját, a derékig érő szakállát, és mindennap megfürdették. Próbálták szóra bírni, de a Vakond – így nevezte mindenki – nem beszélt, csak keservesen sóhajtozott. A bulvársajtó persze rögtön értesült az esetről, már másnap délután fotósok tolongtak a Vakond ágya körül. Harmadnapra az egész ország láthatta a fényképét. Keleties, de azért barátságos arc nézett vissza a lapok első oldaláról.
Ahogy telt az idő, a Vakond hízni kezdett, tekintete feltisztult. Járta a folyosókat, a kórtermeket, órákon át bámészkodott kedvenc helyén, a büfében. Különösen a presszógép érdekelte. Gyermeki örömmel nyugtázta, amikor szörcsögve csepegni kezdett belőle a kávé. Aztán beköszöntött a jobb idő, megnyitották a kertet, pizsamás betegek lepték el a padokat. A Vakond is kimerészkedett a szabadba. Tapogatta a virágokat, ölelgette a fákat, karjaival legyezve a madarakat próbálta utánozni, de szívesen feküdt a fűben, fürdette az arcát a napsütésben. Az egyik napon még kisebb botrányt is okozott, meztelenre vetkőzve bemászott a főépület előtti csobogóba.
Aztán egy szép napon eltűnt. Délelőtt még látták, négykézlábra ereszkedve egy gyíkot üldözött a kórház mosodájánál, de ebédnél üres maradt az ágya. Aki mozogni tudott, estig a Vakondot kereste. Pincétől a padlásig átkutatták a kórházat, de nem került elő. Másnap reggel gyanús lyukat találtak a szemészeti pavilon mögött. Bevilágítottak, de nem láttak semmit, csak üres mélységet. Belekiabáltak, de válasz nem érkezett. Szomorú történet ez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.