Elég a bolti szarkákból!

Évente több tízezer ítéletre lehet számítani a bolti lopások után a jövőben, annak köszönhetően, hogy egy törvénymódosítás a rendőrség hatáskörébe utalta a kis értékű tolvajlásokat. A kereskedők a bolti szarkák tevékenységének visszaszorulását remélik a néhány hete életbe lépett jogszabály-változtatástól.

Hajdú Péter
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 19-től a rendőrség jár el összeghatártól függetlenül a legkisebb bolti lopás ügyében is. Az újrafogalmazott törvény szerint a kis értékű tolvajlások elkövetőit hatvan, a fiatalkorúakat harminc napig tartó elzárással büntethetik. A hírt a kereskedők örömmel üdvözölték, hiszen üzletenként akár évi több millió forintos kárt is okoznak a bolti szarkák, lévén felbátorodtak az enyhe büntetések miatt, illetve mert a kisebb lopások esetén nem a rendőrség, hanem a jegyző intézkedett velük szemben.
Hiába költöttünk milliókat biztonsági rendszerekre, s növeltük a biztonsági személyzet létszámát, nem tudtuk jelentősen mérsékelni a kárértéket – fejtette ki lapunknak Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője. – A szabálysértési törvény szigorításától azt várjuk, hogy elrettentik a magányos garázdálkodókat, illetve a szervezett bűnözői csoportokat. Fodor Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy a szervezett tolvajbandák tisztában vannak a jogszabályokkal, s eddig gátlástalanul, akár kiskorúakat is felhasználva loptak, majd a portékán néhány órán belül túladtak. Jellemzően az apróbb, de nagy értékű áruknak kelt lábuk, például a drága hungaricumoknak. Reményeik szerint a karácsonyi nagybevásárlás idején már erősen érezteti hatását a szigorodó törvény.
A büntetési tételek szigorodásától a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége is a tolvajok elrettentését várja. Balatoniné Kiss Judit, a szövetség főtitkára lapunknak elmondta, különösen a hipermarketekben jelentett komoly nehézséget a lopások kezelése, hiszen a régebbi tízezer forintos értékhatárt évekkel ezelőtt húszezerre emelték, ami egyértelműen bátorította a bűnözőket. Tagszervezeteik két-három évvel ezelőtt összetett biztonsági kérdés részeként foglalkoztak a lopásokkal, s részletes elemzés alapján tervezték meg az ellenlépéseiket. Ezek azonban szükségszerűen elégtelenek voltak, ugyanis a biztonságiak jogosítványai nagyon szegényesek voltak, s a mai napig is azok. Ezért kezdeményezték már akkoriban a szigorúbb büntetések bevezetését.
A kisebb településeken működő Budavidék Zrt. élelmiszer-ágazatának igazgatóhelyettese, Endele Ferencné is határozott javulást vár a törvénymódosítástól. Eddig ugyanis a lefülelt tolvajok a jegyzőkönyv felvételét követően elsétálhattak, s legfeljebb az önkormányzat szóbeli figyelmeztetésével kellett számolniuk. Rosszabb volt a helyzet a szervezett bandák esetében. A jellemzően női dolgozók sokszor szólni sem mertek az agresszív elkövetőknek. Azzal, hogy ismét a rendőrség kezébe kerültek e szabálysértések, nagy valószínűséggel változás lesz, hiszen a kistelepüléseken hamar híre megy, ha valakit a rendőrök vittek el. A szervezett csoportokat pedig akár tetten is érhetik a rendőrök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.