Elkótyavetyélt ÁNTSZ-es laborhálózat

Mintegy másfél milliárd forint felárral adták tovább az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) laboratóriumhálózatát, amelyet az egészségügyi hatóság korábban mindössze 48 millió forintért értékesített – tudta meg a Heti Válasz.

MTI
2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állam által alkalmazott szakértők saját üzleti köreiknek játszották át a laborhálózatot – olvasható a Heti Válaszban, amely utal arra, hogy az ügyet lapjuk két éve fedte fel, s az egészségügyi államtitkárság most zárja le vizsgálatát. A cikk szerint a történet 2005-ben kezdődött, amikor az ÁNTSZ eladásra kínálta a nem hatósági feladatokat ellátó laboratóriumait kétszázmillió forintos kikiáltási áron. Az ajánlatra senki nem jelentkezett, mivel az összes költséggel együtt az adásvétel mintegy hétszázmillió forintjába került volna a vevőnek. Erre az egyetlen jelentkező az Euro-Labor Invest Kft. volt, amely 48 millió forintot ígért, de emellett kérte a korábbi veszteségek megtérítését, valamint azt, hogy az elbocsátandó dolgozók költségét vállalja át az állam.
Az ajánlatot héttagú bizottság bírálta el, amelynek Bujdosó László akkori tiszti főorvos mellett Nemes Dénes, az ÁNTSZ ügyvédje és Heves István, az ÁNTSZ privatizációs szakértője is tagja volt. Utóbbi ezen megbízatásáért még több mint havi félmillió forintot is kapott a tiszti főorvosi szolgálattól. Emellett pedig az ajánlatot tevő cég egyik tulajdonosával rokoni kapcsolatban állt, sőt később ő maga is résztulajdonos lett a privatizáló cégben. Nemes Dénes neve azért kiemelendő, mivel az ő irodájának székhelye megegyezik az említett cégével. Mindkettejükkel üzleti kapcsolatban állt Szabó Tamás, az Antall-kormány privatizációs minisztere is, aki szintén az ÁNTSZ szakértőjeként dolgozott – írta a lap.
A „merész hangú” 48 milliós ajánlatot elfogadták. Az állam pedig, az eredetileg 300 milliós becsléssel ellentétben, 532 millió forintot fizetett az új tulajdonosoknak a laboratóriumi dolgozók végkielégítésére.
Az ÁNTSZ laborhálózatát 2008-ban részenként adták tovább. A Nyíri Viktor által vezetett Poszterház Kft. mintegy 1,5 milliárd forintért vette meg a céget. A lap felveti, hogy ez – a társaság eladásából származó – értékkülönbség már akkora, hogy büntetőjogi felelősséget is felvet. A nyomozó hatóságoknak nem lesz könnyű dolguk, mivel a privatizátorok egyebek mellett egy ciprusi offshore cég közbeiktatásával is igyekeztek láthatatlanná tenni a pénzmozgásokat.
Dénes jelenleg is az ÁNTSZ ügyvédje, akit több mint havi egymillió forintért foglalkoztatnak, az ügyben érintett többi szakértő megbízatását viszont időközben megszüntették.
Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál szerdán, és minden fellelhető dokumentumot átadott a hatóságnak. Szerinte az ÁNTSZ-laborok privatizációja is egy csontváz az egészségügy területén.
– A szakma és a közvélemény elvárása, hogy tisztán lássuk, hogyan történt a tisztiorvosi laborhálózat 2005 óta végbement privatizációja. Nagyon jelentős ügyről van szó, így szükség van a teljes transzparenciára az egészségügyben – hangsúlyozta az államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.