Eurábia fenyeget

Egész könyvtárra való írás látott napvilágot 2001. szeptember 11. után arról, hogy Európát a felismerhetetlenségig meg fogja változtatni a mozlim bevándorlók hada. Lassanként több lesz a mecset, mint a gyorsétterem, és a nemzeti alkotmányokat felváltják az iszlám törvények. Az Eurábiaként ismert fantazmagóriának akkor viszonylag kevés visszhangja volt az öreg kontinensen. Jóllehet az iszlám, mint erőszakosan nyomuló, a keresztény kultúrát és az európai nemzetek belső kohézióját veszélyeztető tényező, már hosszabb ideje jelen van a közgondolkodásban. Mi változott meg, hogy az európai összehasonlításban is kiemelkedően toleráns németek nagyobbik része most osztja Thilo Sarrazin elítélő véleményét a mozlim, elsősorban török bevándorlókról, és ezt nyíltan ki is meri mondani?

Kovács Mária
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberi jogok, mint általános rendező elv és az Egyesült Nemzetek Szervezetének Alapokmánya, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, de még inkább a politikai és polgári, valamint a gazdasági, szociális és kulturális jogok tiszteletben tartását nemzetközi szinten szabályozó két egyezségokmány, a II. világháború óta egyfajta világalkotmányként kötelező érvényű volt. Sarkalatos pontja mindenféle diszkrimináció tilalma és a kisebbségek pozitív megkülönböztetése a többséggel szemben, vagyis számukra többletjogok biztosítása. Kisebbségek alatt immár nem csak azokat értve, akik akaratuk ellenére kerültek kisebbségi sorba, hanem azokat is, akik a könynyebb, jobb élet reményében saját jószántukból költöztek más országba, sőt, a folyton szaporodó egyéb szempontok szerint kisebbségnek minősülnek olyan csoportok is, amelyek vallási, társadalmi (pl. az indiai „érinthetetlenek”) vagy szexuális orientáció szerint különböznek a többségtől.
A kisebbségi csoportok burjánzása olyan mértékű, hogy hovatovább elmossa a különbséget egy-egy országon belül a többség és a kisebbség között. Az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartásán ENSZ-szervezetek, mint az Emberi Jogok Európai Bírósága és globálisan működő, befolyásos nem kormányzati szervezetek, így az Amnesty International őrködnek. Míg előbbiek a többséget alkotó állampolgárokat bizonytalanítják el a tekintetben, hogy ki is van otthon az országukban, utóbbiak a nemzeti kormányok kezét kötik meg, hogy a többség érdekében a kisebbséggel szemben fellépjenek. Ezen okmányok elfogadtatását az egyes államokkal annak idején a gazdasági konjunktúra és az általánosan jellemző életszínvonal-növekedés tette lehetővé (bár a szocialista országok csatlakozására egy kicsit várni kellett). Egyszerűbben fogalmazva, a gazdasági-társadalmi fejlődés végtelennek, a bőségszaru kifogyhatatlannak tűnt, szükségtelennek látszott azt bárkitől is félteni. Napjainkra azonban Európa gazdaságát megrendítette a válság, egyre kevesebb a munkahely, s az emberek többségének mind bizonytalanabbnak tűnik a jövő. Ilyen helyzetekben természetes emberi magatartás, hogy a közösség megpróbálja összezárni sorait, és megvédelmezni azt, ami az övé.
Ennek a kísérletnek vagyunk tanúi most Európában. Az eredménye alighanem kiábrándító lesz, hiszen az „őslakos” európaiak sorai az alacsony születésszám, az elöregedés következtében erősen megritkultak, míg a bevándorlókéi folyvást gyarapodtak. Németország 1955-től fogadott be kétoldalú, államközi egyezmények alapján tömegesen vendégmunkásokat, azzal az utóbb tévesnek bizonyult feltételezéssel, hogy mihelyt megszedik magukat, hazamennek, akik pedig maradnak, vegyes házasságok révén előbb-utóbb asszimilálódnak. Az Európából származó vendégmunkások esetében sem alakult ez pontosan így, az 1961 óta gyarapodó törökség azonban merőben másként viselkedik. Zárt közösséget alkot, szívesebben hoz hazulról vőlegényt, menyasszonyt, és a száma mértani haladvány szerint emelkedik. Most durván 3,5 millió körül lehet, aminek tükrében már nem tűnik olyan fantasztikusnak, hogy a német főváros, Berlin a legnagyobb török város Európában. Az 1960–80-as évekhez képest Európa gazdaságilag kiüresedett, ami még maradt, azt lakói már nem akarják megosztani másokkal.
Ilyen körülmények között mit sem ér, ha beléfojtják a Sarrazin-féle néptribunokba a szót. A szellemet, amit kiszabadított, már nem lehet visszagyömöszölni a palackba. A bevándorlásnak nem szabad többé tabutémának lennie, ellenkező esetben félő, hogy bizonyos politikai csoportok „túlreagálják” a lakosság részéről megnyilvánuló veszélyérzetet, s arról sem szabad megfeledkezni, hogy a másik oldalon is vannak izgága emberek. Kadhafi líbiai vezető a közelmúltban azzal képesztette el az olasz közvéleményt, hogy e célból összehívott, mintegy ötszáz fiatal nőből álló, fizetett hallgatóságnak Rómában arról szónokolt: Európának mozlimmá kell lennie, s ez az áttérés meg is fog kezdődni, mihelyt Törökország az EU tagja lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.