Félelem és visszásság Kaszón

Olvasónktól
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örömmel olvastam a Magyar Nemzet szeptember 2-i számának Pillanatfelvétel rovatában Póka úr meg a vadász elvtárs című cikküket. Örömmel töltött el, hogy a Czinege Lajos elvtárs valamikori vadászatairól elhíresült Kaszóra ismét a figyelem reflektorfénye vetült, feltárva az itt elkövetett bűnök egy kis részét. Egy kis részét, mert feltárnivaló maradt még bőven napjainkra is: az őszi bőgési szezonban külföldi szarvasvadászoktól nyüzsgő település lakói a természeti értékéről neves Baláta-ősláp módjára fojtják magukba az elmúlt ötven év tapasztalatait, sérelmeit, indulatait.
Ezek – ha megfelelő formára és közvetítőre találnak – időnkét feltörnek, és olyankor megcsap bennünket a rothadás és bomlás szaga: egy olyan rendszer bűze, amely máig jóvá nem tett sérelmeket és károkat okozott az itt élőknek. Egy ilyenről – 88 éves fejjel sok mindent átéltem ezen a tájon – hadd számoljak be röviden. Az iharosberényi erdőbirtokosság és legeltetési társaság területei, amelyeket robot és dézsma fejében az ősök a földbirtokostól váltottak meg, erdősítettek, vagy legelőként használtak osztatlan közösségben, 1945 után új tulajdonosok birtokába szálltak át: a helyi tsz, illetve a HM Kaszó Erdészet erdei lettek. A kárpótlás során a valamikori erdőbirtokossági tagok és örököseik ezek után a területek után kárpótlásban nem részesülhettek. Ott, ahol őseik a verejtékükkel megváltott erdőt elültették, most a Kaszó Zrt. vágja a fát.
Olyan területről vágja, amelynek birtokjogát a tulajdonosok soha nem ruházták rá, tőlük azt meg nem vette, meg nem váltotta. A fa és a vadásztatás bevételeiből aztán könnyen tellett a kaszói uraságoknak a cikkben említett napidíjra és útiköltségre.
A birtokjogi ügyben bírósági úton is folyik eljárás, amelyben ma is érezhető Kaszó sérthetetlenségének mítosza. Mint a bevezetőben említettem, van itt visszásság elég, ami megfelelő közvetítőt keres, amíg a szemtanúk és érintettek lassan el nem fogynak…
Szakály Géza
Iharosberény

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.