Félmaraton zongoramuzsikára

Új fejezet nyílik az Erkel–Mahler-emlékévben – jelentette be tegnap Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár jelenlétében Rubovszky Rita, a Hungarofest és Erdődy Orsolya, a Klassz Zenei Iroda vezetője. Januárig a Nemzeti Kulturális Alap 139 millió forintos támogatásával már nemcsak Gyulán vagy Pécsett, hanem a fővárosban is gazdag programmal emlékeznek Erkel Ferencre, Gustav Mahlerre, továbbá a jövőre kezdődő Liszt-emlékévet is beharangozzák.

Tölgyesi Gábor
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap délelőtt tíz órakor startol a Városligetből a 25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton. A legkellemesebb szakasznak az Andrássy út Oktogon és Bajcsy-Zsilinszky út közötti része ígérkezik, ahol a futók zongoramuzsikára haladhatnak tovább. Ám nem kötelező futócipőben érkezni a belvárosi zenés korzóra: lehet sétálni és üldögélni is. A forgalom elől lezárt Andrássy úton öt színpadon szól a muzsika, hallgathatjuk többek között Szilasi Alex, Szokolay Balázs, Nagy Péter, Csalog Gábor, Mocsári Károly, Hauser Adrienne és Ökrös Ottó zongorajátékát. A dzsessz és a szalonzene mellett klasszikus darabok átiratait, Erkel, Mahler és Liszt műveit, a három művész kortársait bemutató, továbbá a gyerekeknek szóló Csokikoncert színpaddal is találkozhatunk. A kávéházak mellett kitelepül az Andrássy útra az Olvasóliget is, ahol zongoraszó mellett kávéval és süteménnyel a kezében mindenki kedvére olvasgathat, amennyiben az időjárás is kegyes lesz. S ha mind e jóba egyszer belefáradnánk: a zenés kávéházi kínálat mellett napközben lovas kocsik szállítják térítésmentesen a vendégeket a jelzett útszakaszon. Az Operaházban e napon délután hat órakor avatják fel Mahler mellszobrát, megnyitják a Gustav Mahler Budapesten kiállítást, este fél nyolctól az Opera szezonnyitó koncertjét, a zeneszerző II. (Feltámadás) szimfóniájának előadását láthatja-hallgathatja a közönség. Azt a művet, amelyet éppen itt komponált Mahler.
Idén volna Himnuszunk zeneszerzője, Erkel Ferenc kétszáz éves, a zeneszerző és karmester Gustav Mahler 150 évvel ezelőtt született, Liszt Ferenc bicentenáriumát jövőre ünnepeljük. Ennek alkalmából a Hungarofest és a Klassz Zenei Iroda mintegy féléves összművészeti programsorozatot szervezett a Nemzeti Kulturális Alap 139 millió forintos támogatásával. Erkel, Mahler és Liszt belvárosa: az évfordulók alkalmából megrendezett programok az Andrássy út és környékén található intézmények segítségével idézik fel a kor hangulatát – többük létrehozása vagy virágkora a három zeneszerző nevéhez kötődik. Erkel Ferenc volt a Magyar Állami Operaház és a Zeneakadémia első igazgatója, a Filharmóniai Társaság megalapítója, míg Gustav Mahler 1888-tól három éven át töltötte be az Operaház főzeneigazgatói posztját. A zongoravirtuóz Liszt Ferenc a Zeneakadémia elnökeként és professzoraként fogadta tanítványait az intézmény épületében. Bár a rekonstrukciós munkálatok miatt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre jelenleg a tanítványok se tudnának bejutni, itt is lesz muzsika: a zene világnapján, október 1-jén az épület előtt délelőtt tíztől lámpagyújtásig lesz örömzene, ahogy Budapest több pontján is. A Zene világnapja 2010 nagykövete a kiemelkedő fiatal tehetség, Várdai István gordonkaművész lesz.
November 26–27-én és december 17–18-án a Romantika a 19. és 20. században elnevezésű kamarazenei fesztivál koncertjeit hallgathatjuk a Chopin-, Mahler- és Dohnányi-évfordulók alkalmából. A Liszt-év beharangozójaként Hegedűs Endre és Mocsári Károly ad zongoraestet szeptember 21-én és október 26-án a Párizsi Nagyáruház Lotz Termében. Az Erkel, Mahler és Liszt belvárosa című eseménysorozat zenei rendezvényeit az Operaházban januárban Gustav Mahler Dal a Földről című szimfóniája zárja Fischer Ádám vezényletével, az osztrák énekescsillag, Angelika Kirchschlager és Michael König közreműködésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.