Folytatódik Vadász János pere

Bákonyi Ádám
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másodfokon folytatódik pénteken Vadász János pere a Fővárosi Bíróságon. A volt szocialista politikust, szakszervezeti vezetőt decemberben első fokon lőfegyverrel való visszaélés miatt egy év börtönre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság, azonban a büntetés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették. A volt szakszervezetist mindemellett százezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte a bíróság. Vadász János 2007 nyarán az Andrássy úton, autóvezetés közben keveredett nézeteltérésbe egy kerékpárossal, aki rácsapott a volt MSZP-s politikus kocsijának tetejére. Vadász erre az autójából egy hétlövetű lőfegyvernek minősülő revolvert vett elő, s azt a kerékpárosra fogva tovább kiabált vele. A szóváltásnak a közeli üzletből kiérkező dolgozók vetettek véget, Vadász pedig távozott a helyszínről. A volt szocialista politikus csupán az esetet követő ötödik napon jelentkezett a rendőrségen, noha a Népszabadság addig azt állította, hogy Kontrát Károly fideszes országgyűlési képviselő volt a fenyegetőző.
A bíróság megállapította, hogy a politikusnak nem volt érvényes fegyvertartási engedélye az említett fegyverre. Vadász János az eljárás során arra hivatkozva tagadta bűnösségét, hogy nem tudott a jogszabályváltozásról, amely alapján engedélykötelessé vált az ominózus forgópisztoly tartása. Ezt a védekezést a bíróság elvetette, mondván: a törvény nem ismerése nem mentesít a jogkövetkezmények alól. A kerékpáros rongálás bűntettéért negyvenötezer forint pénzbüntetést kapott, és bár az ügyész az elsőfokú döntés helybenhagyását kérte, az ítélettel szemben a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be.
Vadász János 1989 és 2002 között volt a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Miután részt vett a Magyar Szocialista Párt 2002-es választási programjának megalkotásában, a közszolgálat reformjáért felelős kormánymegbízottá nevezték ki. Amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a reform elhalasztásáról döntött, Vadász János a felmentését kérte. A Közszolgálati Reform Kormánymegbízotti Hivatal felállítása, működtetése, valamint a szakmai tanulmányok, illetve felmérések költségei összesen 210 millió forintot emésztettek fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.