Gyeplőt vetnek a bankokra

A legerősebb gazdaságok jegybankjainak és felügyeleti intézményeinek vezetői vasárnap elfogadták a Bázel III.-nak nevezett nemzetközi pénzpiaci megállapodás sarokpontjait. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a hazai bankszektornak nem jelent gondot a tőkeerőre vonatkozó előírás, hiszen a magyarországi szabályozás szigorúbb, ezért a tőkeszerkezettel nem lesz gond, a likviditást érintő előírások teljesítésére pedig kellő idő áll rendelkezésre.

K. Tóth László
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Euróbevezetés 2014–15-ben? Az euró bevezetésének feltételei 2014–15-re biztosan megvalósulnak – nyilatkozta Varga Mihály (képünkön) tegnap a Magyar Televízió reggeli műsorában. A Miniszterelnökség államtitkára hangsúlyozta: a bankadó nélkül az ország nem tudja teljesíteni az előző kormány által az IMF-fel, az EU-val és a Világbankkal megkötött s az új kormányra ráerőszakolt szerződést. „Tartani akarjuk a szerződés magyar fél által vállalt pontjait, ennek érdekében a bankadó bevezetésére volt szükség” – mondta. Varga Mihály szerint 2 plusz 1 év után ki lehet vezetni a rendszerből a bankadót. A harmadik évre pedig a kormány azt vállalta: ha addig az EU-ban kialakul egy egységes bankadó, azt alkalmazzák. A jövő évi 3 százalék alatti hiánycél teljesítéséhez Varga Mihály szerint fontos, hogy az országkockázat csökkenjen. Az államtitkár hangsúlyozta: minden közgazdász és nagyon sok államfő is elismeri: a hitelminősítők roszszul mérték fel az elmúlt években a világgazdaság helyzetét, s nagy részük volt abban, hogy az amerikai hitelpiaci, ingatlanpiaci válság megtörtént. Ugyanakkor leszögezte, hogy a magyar kormánynak nem ezzel kell foglalkoznia, hanem stabilizálnia kell a gazdaságot, és meg kell valósítania a legfontosabb célt, az egymillió új munkahelyet.


Nagyobb tőketartalékot kell képezniük a bankoknak a korábbihoz képest – ez a Bázel III. leglényegesebb eleme, ám – elemzők szerint a legtöbb európai banknak ez nem okoz majd problémát. A Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) bejelentése szerint a kötelező tőketartalék-rátát 7 százalékra emelik, a biztonsági buffer (tartalék) 2,5 százalék, s az utóbbit kiegészíti majd egy úgynevezett „anticiklikus buffer”. A Bázel III.-as szabályok 2013 és 2015 januárja között lépnek hatályba, a biztonsági buffert csak 2016–2019 januárja között vezetik be. A szerződés, amennyiben a novemberi Dél-Koreában tartandó G20-értekezleten elfogadják, azt a Bázel II.-t válthatja fel, amelyet 2004 júniusában hirdettek ki.
Magyarországon nem annyira számít a Bázel III. elfogadása, mert a hazai szabályozás szigorúbb, mint a Bázel II., s az új előírás bevezetése csak évek múlva kezdődik el – mondta lapunknak Barcza György. A K&H Bank Zrt. elemzője hangsúlyozta, hogy a Bázel III. igazából az Egyesült Államok és Európa közötti különbségeket egyenlíti majd ki, hiszen az amerikai bankok az elmúlt két évben tőkeemeléssel, részvénykibocsátással, állami és piaci kölcsöntőkével feltőkésítették magukat, s rá akarják kényszeríteni az európai hitelintézeteket, hogy tőkét emeljenek. A szakember szerint egyet lehet érteni ezzel a szigorítással, hiszen ezáltal csökken a csőd veszélye.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője ehhez hozzátette, hogy a magyar bankok tőkeszerkezete megfelelő, ezért a Bázel III. előírásai e téren várhatóan nem jelentenek problémát a hazai szereplők számára, ám likvidítási oldalon fel kell készülniük a változásokra. Binder István közlése szerint ezek az előírások csak 2018. január 1-jétől lépnek életbe, így bőven lesz idő a változásokra történő felkészülésre. Mint mondta, a Bázel III. a hitelintézetek tőkéjét az eddiginél szigorúbban határozza meg – a törzstőkébe bizonyos elemek nem számítanak bele –, emellett új tőketartalékot vezetnek be. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy 2015 és 2019 között kell a szabályozás különböző elemeinek megfelelni, a bankszektort tehát nem éri sokkszerűen a változás.
A Deutsche Bank elnöke szerint a pénzintézet nem szorul további tőkeemelésre a szigorítás miatt, a DB már 2013 végén teljesíteni tudja az előírásokat. A svájci pénzügyi felügyeletnél jelezték, hogy náluk valószínűleg szigorúbb lesz a szabályozás a globálisnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.