Hét százalék a választási ciklus végére

A következő választásokig akár hét százalékra is felgyorsulhat a gazdasági növekedés Magyarországon – mondta a közrádióban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Munkatársunktól
2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra üzent a Magyar Nemzeti Banknak Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a rádiós interjúban. Szerinte az MNB-nek – az Európai Központi Bank vagy az amerikai jegybank mintájára – monetáris eszközökkel kellene élénkítenie a gazdaságot. – Ha nem tudunk költségvetési eszközökkel gazdaságot élénkíteni, mert ragaszkodnunk kell a három százalék alatti hiányhoz, akkor a jegybank monetáris politikáját kell használnunk – jegyezte meg a tárcavezető.
Matolcsy úgy gondolja, hogy a megfelelő jegybanki hátszélre szükség lesz ahhoz, hogy jövőre elérjük a 2,5-3 százalékos gazdasági növekedést. Az sem kizárt, hogy a következő választásokig, vagyis 2013– 2014-re évente hét százalékkal bővül az ország bruttó nemzeti terméke (GDP). – Ennek az első forrása az, hogy Magyarország ebben az évben sikeres pénzügyi konszolidációt bonyolít le. A másik, hogy jövőre és azt követően sikeres adóforradalmat visz végbe, illetve strukturális reformokkal elindítja a fordulatokat – állapította meg a miniszter.
– Ha az államháztartási hiány valóban három százalék alatt marad jövőre, és a bruttó nemzeti össztermék is a tervek szerint növekszik, illetve az elemzők a kormányt hitelesnek látják, Magyarország elkerülheti a leminősítéseket – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem tanszékvezetője. A közgazdászt annak kapcsán kerestük meg, hogy a nemzetgazdasági miniszter az MR1-Kossuth rádióban arra is kitért: nem tart a magyar államkötvények bóvli kategóriába kerülésétől. Matolcsy György azt emelte ki, hogy a hitelminősítők akkor pirítottak rá hazánkra, amikor az előző kormányról kiderült, hogy hazudott.
Bár több szakember is megerősítette, hogy jelenleg nincs szükségünk az IMF segítségére, egymás után látnak napvilágot a valutaalappal megegyezést sürgető nyilatkozatok. Tegnap a Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző központ rótta meg ennek hiánya miatt helyzetértékelésében hazánkat.

Tovább figyelnek minket. Magyarország továbbra is kiemelt figyelmet érdemel, mert helyre kell állítania a bizalmat a nemzetközi befektetőkkel, és meg kell szüntetnie a devizahitelezést, amely kiszolgáltatottá tette a gazdaságot az árfolyam-ingadozásoknak – mondta Thomas Mirow, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke az osztrák pénzügyminisztérium által szervezett bécsi konferencián. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.