Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 11.
Múzeumi szombat. A magyar tánczene és hangrögzítés történetéről rendez családi napot a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tanulmánytára. Az ötvenes-hatvanas évek a hagyományos, beat előtti könnyűzene aranykora: a zenés szórakozóhelyek, a rádió, majd a televízió sztárokat avatott a kor előadóművészeiből, a táncdalénekesekből. Sikerük a magyar szórakoztatóelektronikai ipar sikere is: erről mesélnek a korabeli lemezjátszók, orsós magnók. Előadást tart többek között Nagy Vilmos magángyűjtő (Orsósmagnó-múzeum, Terény) az orsós magnók történetéről, Képes Gábor muzeológus a klasszikus könnyűzenéről és Szűcs László muzeológus a mechanikus hangrögzítés történetéről. A családi nap zenés-táncos technikatörténeti bemutatóján lesz szakmai tárlatvezetés is, a korabeli magnetofonokból pedig megszólalnak a régi slágerek.
Részletek a www.omm.hu oldalon olvashatók. A belépőjegy felnőtteknek 500, diákoknak és nyugdíjasoknak 250 forint.
Helyszín: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tanulmánytára (1117 Budapest, Prielle Kornélia utca 10.).
Időpont: 10 óra

Szeptember 13.
Oszétekről Lajosmizsén. Vendégségben oszét rokonainknál címmel Hortiné Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója, Dobos László, a Jászok Egyesületének ügyvivője és Kovács J. Béla műfordító tart előadást.
Helyszín: Lajosmizse Város Művelődési Háza és Könyvtára (Lajosmizse, Szabadság tér 12.).
Időpont: 16 óra

Szeptember 14.
Könyv Balogh páterről. Haas György író Balogh páter – A huszadik század Fráter Györgye című könyvének ünnepi bemutatóját tartják a Magyar Írószövetségben.
Helyszín: Magyar Írószövetség (1062 Budapest, Bajza utca 18.).
Időpont: 18 óra

A Belváros jogi helyzete. Szentgyörgyvölgyi Péter közigazgatási szakember tart előadást A Belváros városi státusa és önkormányzati rendszere a kezdetektől napjainkig címmel.
Helyszín: Belvárosi Polgári Szalon (1056 Budapest, Cukor utca 5.).
Időpont: 18 óra

Magyarország és a globalizáció. Szekeres László mérnök a globalizáció általános jellemzésén túl a világjelenség Magyarországra gyakorolt hatását elemzi. Külön szól a gazdasági versenyképesség helyzetéről, a költségvetési hiány és az államadósság kérdéséről, a foglalkoztatás bővítésének a problémáiról, a gazdasági fejlődés gyorsításának lehetséges változatairól, illetve az EU-tagságnak a magyar gazdaság felzárkózási folyamatára gyakorolt hatásáról.
Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar, II. sz. épület, földszinti tárgyaló (Szeged, Rákóczi tér 1.).
Időpont: 18 óra
A neoimpresszionizmus. Ludmann Mihály művészettörténész diavetítéssel illusztrált népszerű sorozata most a neoimpresszionizmus művészetét mutatja be az érdeklődőknek. A belépő hatszáz forint.
Helyszín: Klebelsberg Kunó Művelődési, Kulturális és Művészeti Központ (1028 Budapest, Templom utca 2–10.).
Időpont: 18.30

Szeptember 15.
Későgótikusoltár-építő művészek műhelytitkai. Szentkirályi Miklós Béla restaurátor-művész tart előadást A kisszebeni angyali üdvözlet oltár restaurálása és rekonstrukciója a Magyar Nemzeti Galériában címmel.
Helyszín: Magyar Művészeti Akadémia (1034 Budapest, Kecske utca 25.).
Időpont: 17.30

Bereményi Géza előadása. Bereményi Géza író, rendező tart előadást a Kolta Szabadegyetemen Meseszövés címmel.
Helyszín: Háló Közösségi Központ (1053 Budapest, Ferenciek tere 7–8., III. lépcsőház II. emelet).
Időpont: 18 óra

Szeptember 16.
Aki nem korrupt, az lúzer? Lehet korrupció nélkül is sikeres valaki? Erre keresi a választ előadásában Héjj Tibor mérnök-közgazdász.
Helyszín: Háló Közösségi Központ (1053 Budapest, Ferenciek tere 7–8., III. lépcsőház II. emelet).
Időpont: 18.30

Szeptember 17.
Lackfi nádor. A Lackfi az Anjou királyok idején Magyarország egyik legrangosabb családja volt, Arany János is említi a Toldiban. Lackfi István korábbi erdélyi vajda 1387-ben lett nádor, ám ellentétei miatt hamar visszavonult, főlovászmesterként halt meg. Életéről Kardos József történész tart előadást.
Helyszín: Balaton Színház, Simándy terem (Keszthely, Fő tér 3.).
Időpont: 16 óra

Forradalmárok. A Terror Háza Múzeum és a Román Kulturális Intézet Szembesítés – Románia román szemmel címmel indít vetítéssorozatot. Az első alkalommal Corneliu Porumboiu Forradalmárok című alkotását mutatják be. A vetítést követő kerekasztal vendégei: Corneliu Porumboiu rendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Török Ferenc filmrendező. A beszélgetést Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója vezeti.
Helyszín: Terror Háza Múzeum (1062 Budapest, Andrássy út 60.).
Időpont: 16.30

Róma – mindannyiunk közös hazája. Költői estet tartanak a magyar írók és költők Róma-emlékeiről a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Róma magyar emlékei – magyarok emlékei Rómáról címmel Sárközy Péter professzor, a római La Sapienza Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom tanszékének vezetője tart előadást, ezt pedig magyar költők Róma-élményeiről szóló kerekasztal-beszélgetés követi. A résztvevők: Dobai Péter, Kárpáti Kamil, Kiss Irén, Mezey Katalin, Rózsássy Barbara, Szabó Ferenc jezsuita teológus, író, Szkárosi Endre, Szőcs Géza és Takács Zsuzsa. Moderátor Takács József (ELTE BTK, olasz nyelvi és irodalmi tanszék), közreműködik Havas Judit előadóművész.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 18 óra

Szervátiusz Tibor köszöntése. Nyolcvanadik születésnapja alkalmából ünnepségen köszöntik Szervátiusz Tibor szobrászművészt. Laudációt mond Duray Miklós felvidéki író, politikus, Döbrentei Kornél költő, Lisztóczky László művelődéstörténész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész. Közreműködik: Juhász Zoltán, ifj. Csoóri Sándor, Petrás Mária és Fábián Éva. Bemutatják a Szervátiusz Klára által szerkesztett monográfiát, amely kedvezményesen megvásárolható.
Helyszín: TF-aula (1123 Budapest, Alkotás utca 44.).
Időpont: 18 óra

Szeptember 18.
A történelmi egyházak harangjai. A Ganz Ábrahám egykori világhírű vasúti kerekeket gyártó öntödéjében működő múzeumban a történelmi egyházak harangjait mutatja be többek között Millisits Máté (XIX. századi római katolikus és református harangok), Bajkó Ferenc (XIX. századi evangélikus harangok), Szántai Lajos (XIX. századi öntöttvas keresztek, haranglábon függő harangok a Jászságban).
Helyszín: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum öntödei múzeuma (1027 Budapest, Bem József utca 20.).
Időpont: 18 óra

Szeptember 29. – október 3.
A hagyományőrző Szepesség. A régió kulturális és történelmi hagyományait, tudományos értékeit feltáró kirándulást szervez a Szepességbe a dr. Genersich Antal orvosprofesszor nevét viselő alapítvány szeptember 29. és október 3. között. Az úton a résztvevők megismerkedhetnek a szlovákiai Lőcse és Késmárk, valamint a lengyelországi Nedec nevezetességeivel. A látogatáshoz kapcsolódó többnyelvű konferenciát a magyar alapítvány szlovák és lengyel civil egyesületekkel közösen szervezte, ezzel erősítve a három ország közötti kulturális kapcsolatokat. A budapesti orvosi egyetem híres patológusa tiszteletére Késmárkon egy emléktáblát is felavatnak. Az alapítvány örömmel várja azok jelentkezését a jövő héten, akik érdeklődnek a Szepesség iránt, és szívesen részt vennének az őszi kiránduláson. Jelentkezni dr. Tankó Attilánál lehet a [email protected] e-mail címen.

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.