Ismét nemzetközi virágszemle

A harmincezret is meghaladja a dísznövényágazatban foglalkoztatottak száma, bevétele pedig elérheti az évi 60-70 milliárd forintot – mondta lapunknak a Dísznövény Szövetség és Terméktanács elnöke. Ocskay Máriát annak kapcsán szólaltattuk meg, hogy szeptember 17-én ismét megnyitja kapuit a szigetszentmiklósi Hortus Hungaricus nevű nemzetközi kertészeti szakkiállítás és vásár.

Dénes Zoltán
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendre ellentmondásos számok látnak napvilágot a dísznövényágazattal kapcsolatban, a szakma még az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) nemrég kiadott tanulmányát is erősen vitatja. A polemizálás a pénz körül forog. Ocskay Mária, a Dísznövény Szövetség és Terméktanács elnöke szerint az ágazat közvetlen árbevétele 60-65 milliárd forintra tehető, ezzel szemben az AKI tanulmánya a szektor nettó árbevételét csak valamivel több mint nyolcmilliárd forintra taksálta. A kutatóintézet és a szakember tapasztalatai között eltérés mutatkozik a dísznövényesek által művelt területek nagyságát illetően is. Az intézet 1330 hektárra taksálta a dísznövénytermesztésre használt földeket, Ocskay Mária viszont 2350 hektárt említett, amiből elmondása szerint 1900 hektárt a faiskolák használnak, 100-120 hektáron rózsát nevelnek, s további 300-500 hektáron folyik fóliás és üvegházi virágtermesztés.
A terméktanács elnöke szerint a területek jelentősen növelhetők lennének, ám ezt jelenleg versenyképességi problémák teszik lehetetlenné. Ezek közül megemlítette a technológiai elmaradásunkat, illetve a hazai általános forgalmi adó magas mértékét. Rávilágított: míg a hazai termelők 25 százalékos áfát fizetnek, a hollandok mindössze hat százalékkal adóznak. Hamisnak nevezte azokat a sajtóhíreket, miszerint az ázsiai termékek már a dísznövénypiacot is szorongatnák, mint mondta, az orchideákon kívül leginkább különböző, a virágkötészetben használt kellékeket importálnak a Távol-Keletről. Hazánkban továbbra is főként Hollandiából érkeznek a vágott virágok, ám ez nem jelenti azt, hogy ott is termesztik azokat. Például a kolumbiai rózsa és a különböző uniós országokban nevelt más dísznövények is Hollandián keresztül érkeznek, hiszen ott van a legnagyobb nagybani virágpiac. A cserepes virágok főként a dánoknak köszönhetően díszíthetik lakásainkat. Az általános hiedelmekkel szemben a hazai kereskedelmi forgalomba kerülő rózsák 60-70 százaléka hazai kertészetekből származik, s bár ezekkel is akadnak minőségi gondok, a szakértő szerint leginkább a nem kellő módon tárolt növényekkel akad a legtöbb probléma. Sajnálatosnak nevezte, hogy vannak olyan kereskedők, akik harmad-, negyedosztályú terméket vásárolnak a holland nagybanin, s azt itthon első osztályú áron értékesítik.
A szeptember 17-én nyitó, kétnapos Hortus Hungaricus kiállítást szervező társaság képviselője, Tóth Zsuzsanna lapunknak arról számolt be, hogy az idén 191 cég jelezte részvételi szándékát, ebből 177 magyar társaság. A rendezvényen szerb, szlovák, horvát, holland, román, szlovén, olasz, cseh, német, görög és francia cégek is bemutatkoznak Szigetszentmiklóson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.