Isztambuli sláger: Durant, Durant

Tizenhat év nagy idő, ennyi telt el a sportág feltalálóinak legutóbbi vb-győzelme óta. De most újra itt van a nagy csapat, ami nem is olyan nagy, hiszen egyetlen pekingi olimpiai bajnok sem vette a fáradságot, hogy parkettra lépjen a 16. férfi kosárlabda-világbajnokságon, amikor szólította a haza. Jöttek viszont a másodvonalbeli, mindenre elszánt „töltelékemberek”, egy 21 éves szupersztár, Kevin Durant vezérletével, és mindenkit tönkrevertek.

Ch. Gáll András
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hát ez szörnyű, egyszersmind felemelő. Az amerikaiak egyszerűen mindenkinél nagyobbat ugranak, mindenkinél gyorsabbak, erősebbek. Pusztán a fizikumukkal világbajnokságot nyernek. Pedig nincs is játékuk, csak egy-egyeznek, viszont minden védő és támadó lepattanó az övék, rengeteg labdát szereznek, és egyik könnyű kosarat dobják a másik után – a fenti tiráda Rátgéber László, a Fenerbahce női kosárcsapata edzőjének száját hagyta el, az Egyesült Államok–Törökország-döntő 34. percében, amikor először hízott húszpontosra (70-50) a két válogatott közötti különbség, útban a 81-64-es végső amerikai győzelem felé. És a szerb kosárlabdán nevelkedett szakember felháborodással vegyes csodálata tökéletesen érthető. Itt a szerb, a litván és a török csapat, végsőkig kimunkált, precízen felépített védő- és támadójátékkal, olyan délszláv edzőlegendák, mint Dusan Ivkovics (Szerbia) vagy Bogdan Tanjevics (Törökország) dirigálásával, vért izzadva eljutnak a legjobb négyig, s ott egy jobbára ismeretlen NBA-katonákból álló, szedett-vedett sereg (LeBron James, Kobe Bryant, Dwyane Wade, Dwight Howard és a többi megasztár nélkül), egy főiskolai tréner, bizonyos Mike Krzyzewski irányításával a parkettba döngöli őket.
A zsúfolásig megtelt, tizenhatezres Sinan Erdem sportcsarnok lelátóján efféle gondolatok kergetőztek a fejünkben, miközben lassan készülődött az eredményhirdetéshez a FIBA-fejesek társulata, no meg a török állam legfőbb vezetői.
És ekkor kitört a botrány! Amikor Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök és Abdullah Gül köztársasági elnök – megannyi kigyúrt testőr kíséretében – levonult a küzdőtérre, olyan elemi erejű füttykoncert és üvöltés kezdődött, hogy a hangrobbanástól kis híján összedőlt a monumentális épület. Az első sorokban ülők rázták az öklüket, talán még be is dobáltak ezt-azt, és ekkor a rendfenntartók betörtek az egyik szektorba, és elkezdtek kifelé ráncigálni onnan egy megtermett fiatalembert. A tömegnek több se kellett. Társuk segítségére siettek, mire a fogdmegek meghátráltak, a hangulat lassan lecsillapodott, s lebonyolódhatott a díjkiosztás.
Kevin Durantnek, a döntő hősének – 28 pont, benne hét tripla – két serleg is jutott. Természetesen felemelhette a világbajnoki trófeát, no meg az MVP-nek, a vb legjobbjának járó ezüstöt is. Plusz bekerült a torna álomötösébe is, a szerb Milos Teodoszics, a török Hidayet Türkoglu, a litván Linas Kleiza és az argentin Luis Scola – a vb pontkirálya – mellé. Amúgy a fenti kvintettből csak a 23 éves Teodoszics játszik ideát, az Olympiakosz Pireusz csapatában, a többiek az NBA-ben – Phoenix Suns, Denver Nuggets, Houston Rockets, Oklahoma City Thunder – pattogtatják a labdát.
Azért a törökök sem búsultak, sőt! Történetük legszebb sikerét aratták az ezüsttel, már a döntőbe jutásért kapott mindegyik játékos egy szép lakást. Nem is tudom, mi lett volna a jutalom, ha megverik a fináléban az amerikaiakat. Talán a Topkapi Szeráj aranykészlete… A sikerkovács egy 63 éves, jelentéktelen külsejű, keszeg montenegrói emberke, a fentiekben említett Tanjevics. Fantasztikus edzői karrierje 32 éves korában indult, amikor a Boszna Szarajevó férficsapatát 1979-ben a BEK megnyerésére vezette – talán mond valamit az olvasónak az együttes vezére, Mirza Delibasics neve… Azóta egész Európát bebarangolta a vándormadár „coach”, jobbára Olaszországban aratta a klubsikereket, de 1999-ben az olasz válogatottal Eb-t is nyert. Az utóbbi három idényt itt, a Boszporusz partján töltötte, a Fenerbahce trénereként, amikor idén februárban összeomlani látszott szépen felépített világa. Vastagbélrákot diagnosztizáltak nála, előrehaladott stádiumban. Az azonnali operáció életet mentett, Tanjevics hihetetlen módon felépült – legalábbis él, mozog és gondolkozik, nem is rosszul, ahogy az a törökök taktikáját figyelve kiderült –, majd a nyáron felkérték a válogatott szövetségi kapitányának, s a dobogó második fokáig vezette Türkogluékat.
Alighanem sokadszor tapasztalhattuk meg a sport csodatévő erejét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.