Kevés konkrétum Washingtonban

Izrael és a palesztinok keretmegállapodást fognak kidolgozni a következő hónapokban, s szeptember 14–15-én újra találkoznak, mondta George Mitchell amerikai különmegbízott a washingtoni közvetlen tárgyalás után. Az izraeli belpolitikában fújnak Netanjahura radikális szövetségesei, a Hamász pedig bejelentette, mindent megtesz a kiegyezés megakadályozásáért.

MTI
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tolvaj katonák. Valószínűleg vádat emelnek Izraelben a hadsereg egyik tisztje és két közlegénye ellen azzal a gyanúval, hogy laptopokat és más tárgyakat loptak el a Gázai övezet zárlatát megtörni akaró segélyflottilla török vezérhajójáról annak kikötőbe vontatása után – közölte csütörtök este a hadsereg. Az illetők tette „nyíltan szembemegy az izraeli hadsereg erkölcsi normáival” – olvasható a közleményben. Az egyik közlegény bevallotta, hogy ellopott bizonyos tárgyakat. (MTI)

*

NAÜ-felszólítás. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója azzal a kéréssel fordult Izraelhez, hogy fontolja meg csatlakozását az atomsorompó-szerződéshez (NPT), és helyezze minden atomlétesítményét a szervezet felügyelete alá – jelentette pénteken a NAÜ. Amano Jukija augusztusban kétnapos látogatást tett Izraelben, hogy megvitassa az ország vezetésével azt a tavalyi NAÜ-határozatot, amelyben a szervezet arab országok nyomására hangot adott az izraeli nukleáris tevékenység miatti aggodalmának, és felszólította a zsidó államot, hogy csatlakozzon a szerződéshez. A csatlakozás maga után vonja, hogy az adott ország minden nukleáris létesítményében engedélyezi az ellenőrzéseket. Azzal, hogy Izrael nem csatlakozik az NPT-hez, homályban tarthatja atomprogramját. Irán, amely már korábban csatlakozott az atomsorompó-szerződéshez, többször tett utalást Izrael lehetséges atomfegyvereire. Szakértők száz és kétszáz közé becsülik a nukleáris robbanófejek számát. A témát szeptemberben ismét megtárgyalja a NAÜ igazgatótanácsa és közgyűlése, Amano jelentése is ezekre az ülésekre készült. A nyugati országok, amelyek az iráni atomprogramban látják a térség legnagyobb nukleáris fenyegetését, figyelmeztettek, hogy Izrael egyedüli kiemelése gátat szabhat annak az elképzelésnek, hogy a Közel-Kelet tömegpusztító fegyverektől mentes övezetté váljon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.