Kikényszerített csatornaberuházás?

Bár két csatornaépítési pályázaton is elbukott Salföld önkormányzata, a polgármester mégis kipostázta a családonként 275 ezer forintra rúgó lakossági hozzájárulás befizetésére szolgáló csekkeket az érintetteknek. Sem a helyiek, de a képviselő-testület egy része sem ért egyet a beruházással. Mivel az alig negyvenfőnyi állandó lakosú faluban nem keletkezik annyi szennyvíz, amennyi a csatorna működéséhez állítólag elegendő, a műemlékekben gazdag Salföldön dugulás és bűz várható.

Mizsei Bernadett
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értetlenül állnak a Veszprém megyei Salföld lakosai a település tervbe vett új beruházása előtt, amelynek során másfél kilométer hosszú csatornát és egy, a falu közepére tervezett saját tisztítót építtetne Simonné Vitányi Mónika független polgármester. A település kétszer, 2007-ben és 2009-ben pályázott csatornaépítési támogatásra, ám egyiken sem nyert. Ennek ellenére a polgármester azt igyekszik elhitetni a lakosokkal, hogy a település 120 millió forintos uniós támogatást nyert el, a falunak pedig 25 millió forint önrészt kell fizetnie. Ez azt jelenti, hogy a lakosság vagy egyszeri 220 ezer forintot fizet, vagy hatvan hónapon át, csaknem ötezer forintos havi törlesztéssel, 275 ezret.
A polgármester a leendő beruházó menedzsmentjének a tagja
A helyi lakosoktól lapunk úgy értesült, a csatornázásról csak mint jövőbeni tervről beszélt a polgármester az önkormányzati ülésen, de a lakosság véleményét nem kérték ki, és sem a lehetőségekről, sem a költségekről nem tájékoztatták őket. Simonné Vitányi Mónika nem vitte a testület elé a pályázati kiírás szövegét, a pályázható lehetőségek közti választást, a döntést a pályázat benyújtásáról, valamint a tervező- és a pályázatíró cég kiválasztását és megbízását. A helyiek arra panaszkodtak, hogy a szerződéseket, a pályázati anyagot és a tervdokumentációt a közeli, a Salfölddel korábban – egyébként jogszabályba ütközően – közös körjegyzőségben álló Kővágóörsön őrzi, titkosnak nyilvánította, és azt sem az önkormányzatnak, sem az ügyféli jogállású lakosoknak és a helyi civil szervezetnek nem hajlandó megmutatni. Ügyvédi fellépéssel egyetlen alkalommal sikerült betekintenie az iratokba, a „titkos pályázatba” a salföldi székhelyű, ügyféli jogállású Káli-medence Környezetvédelmi Társaság jogi és csatornázási szakértőinek. Ekkor derült ki, hogy a volt jegyző, Verboszky Valéria és a polgármester mint a beruházó menedzsment tagja szerepel a dokumentumban. Az állandó lakosságszámnál magasabb adatot tartalmazott a pályázat, az üres telkeket lakóingatlanként, az átlagos vízfogyasztást magasabb adattal tüntették fel. A dokumentum szerint a lakosság száma nő, miközben 1975 óta folyamatosan csökken az itt élők száma. A pályázat szerint a lakosságot a polgármester előzetesen tájékoztatta, valójában viszont még az önkormányzat sem tudott a tender benyújtásáról, adatai ma is titkosak.
Bírsággal fenyeget
Lapunk úgy értesült, ilyen beruházást nem javasolnak kétezer főnél kisebb lakosságszámú település esetében. Salföldön pedig a nyári időszakban sem éri el a száz főt a községben tartózkodók száma. A helyiek jelentős része nyugdíjas, kevés vizet fogyaszt, sőt némelyik házba be sincs kötve a vízhálózat. Ennek következtében nem keletkezik annyi szennyvíz, amennyi egy másfél kilométer hosszú csatorna és tisztító működéséhez szükséges. Így dugulás, működési zavarok és bűz keletkezhet a faluban, amelynek elhárítási költsége szintén a falu állandó, negyvenfőnyi lakosságát terheli.
A polgármester a helyiek állítása szerint a leendő beruházók jelenlétében – képviselő-testületi ülésen, de falugyűlésen is – félrevezette őket, amikor azt állította, csatorna nélkül nem adnak ki építési engedélyt, a 120 millió forint pedig már a falu rendelkezésére áll. Ha viszont a beruházást elvetik, Salföld elesik a további pályázati lehetőségektől. Simonné Vitányi Mónika azt állította, aki nem támogatja a befektetést, azt ráadásul magas környezetterhelési bírsággal büntetik. A polgármester a képviselőknek nemrégiben ügyvédi levelet küldött, amelyben felszólította őket arra, hogy egyhangúlag támogassák a pályázat újbóli benyújtását.
A szomszédos Kékkút polgármestere, Pék László lapunknak elmondta, a Kékkutat és Ábrahámhegyet ellátó csatornához csatlakozhatna Salföld, ha azt a hatóságok engedélyeznék, hiszen a csatlakozás pontját kiépítették, és a már meglévő szennyvízelvezetőre ráterhelhetnék a kistelepülés szennyvizét. Ennek jelenleg egyetlen akadálya, hogy nem egy agglomerációba tartozik a három település, de 2015-ben lehetőség nyílik a változtatásra. Pék László abszurdnak nevezte, hogy a negyvenfős településen önálló rendszert akarnak kiépíteni. Mint mondta, Salföld képtelen lenne kigazdálkodni a fenntartási költséget, s ilyen kis mennyiségű szennyvíz befolyása mellett – főleg a téli időszakban – a telep nem tud hatékonyan működni. Emiatt az üzemeltetési költségek is megnőnek – tette hozzá. Ábrahámhegy polgármestere is megerősítette, hogy öt éven belül hatósági engedéllyel Salföld egyszerűen, a gravitációt kihasználva csatlakozhatna a már meglévő csatornahálózatra. Vella Zsolt úgy látja, a beruházás terve ésszerűtlen kezdeményezés, hiszen Salföld állandó lakosságának negyven százaléka nyugdíjas, és vízhasználatuk minimális. Nem egy idős ember kannákkal jár a közkutakhoz, hiszen a házukba nem vezették be a vizet – hívta fel a figyelmet.
Tízezres havi csatornadíj
Mátraházi Zsuzsanna helyi független képviselő elmondta, már az első évben mintegy ötmillió forintra rúgna a csatornahálózat működtetése. Ez legalább tízezer forintos havi csatornadíjat jelentene a zömmel nyugdíjas lakosságnak, ezenfelül a csaknem ötezer forintos önrészt is törleszteni kellene. Mátraházi Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra is, a pályázaton sem lenne esélye nyerni a településnek, hiszen az uniós tender előközművesítést nem támogat, erre azonban számos salföldi telken szükség lenne. A képviselő, mint mondta, számos alkalommal közölte a polgármesterrel, hogy több esetben jogszerűtlenül járt el, és döntései nem szolgálják a falu érdekeit, ám ez nem befolyásolta Simonné „öntörvényű ténykedését”. A kipostázott csekkek ügyében Mátraházi Zsuzsanna, Fábián Gusztáv alpolgármester és a beadvány aláíró csaknem húsz ingatlantulajdonos befizetési kötelezettség ellen felülvizsgálati kérelemmel élt. A csekket már többen befizették, s Fábián Gusztáv úgy tudja, Simonné a befolyt öszszegből fogadott magának ügyvédet, akivel megíratta a már említett, együttműködésre felszólító leveleket. Az alpolgármester hozzátette: „felháborító, hogy a lakosok pénzét fenyegető levelek megíratására költi a polgármester”.
A lakosság joga a döntés
A harmincöt éve a faluban élő Somogyi Győző Munkácsy-díjas festőművész, a Káli-medence Környezetvédelmi Társaság titkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a beruházás a lakosoknak sokmilliós, egyre növekvő fizetési kötelezettséget jelent, és amelyből, ellentétben az áram-, gáz- és telefonszolgáltatással, nem lehet többé kilépni. – A lakosságnak tudnia kellene, hogy mennyibe kerül most és a jövőben az építkezés, illetve hogy a működés milyen zajjal, rezgéssel, működési zavarral és többletköltséggel jár – vélekedett Somogyi. A festőművész – aki környezetvédelmi tevékenységéért Pro Natura-díjat kapott – hozzátette, a lakosság joga a döntés, hogy ezek ismeretében igényt tart-e a csatornázásra. – Salföldön csecsemőkkel együtt negyvenketten élünk, így meg lehetett volna egyenként, személyesen is beszélni a beruházás ügyét. Ezzel szemben a polgármester és a jegyző még az önkormányzati képviselők előtt is titokban megrendelt egy 150 milliós beruházást, amelyet most erővel le akarnak nyomni az emberek torkán – nehezményezte Somogyi Győző. Kitért arra is, hogy Simonné elérhetetlen, levelekre nem válaszol, irodáját áthelyezte Kővágóörsre, és a lakossággal csak a beruházócég „nagyhangú rábeszélőembereinek közvetítésével és fizetési felszólításokkal érintkezik”. – Mivel a polgármester és a volt jegyző a beruházómenedzsment tagja, sejteni lehet, hogy a beruházót és nem a lakosságot képviselik – mutatott rá.
Felkerestük Simonné Vitányi Mónikát is, ám a polgármester nem volt hajlandó válaszolni telefonon feltett kérdéseinkre. Annyit közölt csupán, hogy a napokban nyilatkozatot tesz közzé. Jelenleg a falu első embere és a volt jegyző ellen a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatósága hivatali visszaélés megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.