Kínai kihívás az amerikai flottának

Zord Gábor László
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A repülőgép-hordozó hajók az amerikai hatalom szimbólumai, amelyekkel a washingtoni vezetés nyomatékosíthatja külpolitikai célkitűzéseit világszerte. Ezt az eddig érinthetetlen képességet kérdőjelezheti meg, ha Kína – mint arra nyugati katonai vezetők már egy ideje figyelmeztetnek – a közeljövőben rendszerbe állítja hajó elleni ballisztikus rakétáit (ASBM).
Becslések szerint ezek az eszközök a felemelkedő ázsiai nagyhatalom partjaitól mintegy másfél ezer kilométerre (főként a Csendes-óceánon) fenyegethetik az amerikai flottát, mely eddig – különösen a Szovjetunió összeomlása óta – kihívás nélkül hajózhatott a térségben.
Tegnap angol nyelvű internetes kiadásában, a Global Timesban írt a kérdésről a kínai kommunista párt lapja, a Zsenmin Zsinpao. A hivatalos álláspontnak tekinthető cikk síkra száll Kína elrettentő képessége mellett, amelynek részei a „repülőgép-hordozó gyilkos” rakéták is.
Szakértők megjegyzik: az amerikai flotta intenzív rakétavédelmi fejlesztését is – amelyet elsősorban Észak-Korea és Irán kapcsán emlegetnek – más megvilágításba helyezi a kínai törekvés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.