Kövekbe zárt emlékképek

Templomromok, egyházi gyűjtemények és lovardák – műemlékek, amelyek az év háromszázhatvanhárom napján rejtve maradnak a laikus szem elől. Franciaországban 1984-ben született a nyitott műemlékek napjának gondolata, idehaza 1992 óta tartjuk meg a kulturális örökség napokat. Most hét végén országszerte számos városban két napra tágra nyílnak a műemléki épületek ajtai, a tájsétákhoz nyolc újabb vidéki település csatlakozik. Az érdeklődőket több mint kétszáz sétaútvonal várja.

Makrai Sonja
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma délelőtt tizenegy órakor a Festetics-palotában nyitják meg a programokat, ahol kihirdetik a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe felvett új elemeket. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által koordinált eseménysorozat 1999 óta központi témák köré csoportosítva mutatja be hazánk épített értékeit – ingyenesen, értő vezetők segítségével. Az idei évben Felemelő évszázad címen fut a programsorozat a reformkorra reflektálva.
A programokhoz csatlakoznak a budapesti Falk Miksa utcai galériák; a Falk Art Fórumon művészettörténészek mesélnek az épületekről, a régi Lipótvárosról. Szervezett sétát rendeznek a Király utcában is: megemlékeznek az egykori híres lakosokról, a neves építészekről, egyszervolt „orficsekekről”. A Kiscelli sétán a kastély kriptájába is bele lehet tekinteni. A Terézvárosban a gyerekekre is gondoltak – vadlesre invitálják a kicsiket. Róth Miksa, Székely Bertalan, Jungfer Gyula számos alkotása, épületek homlokzata, freskói, a rajtuk ábrázolt vadak, furcsa lények vezetik őket mesés világba. A Városligetben a hét végére megnyitják az erdélyi magyarság szimbólumát, Kós Károly Varjúvárát, Székesfehérváron, Vácott, Veszprémben, Egerben és Győrött pedig nyílt napokat tartanak a püspöki rezidenciák.
Pécsett a szénbányászati emlékek nyomába eredhetnek az érdeklődők, megtekinthető lesz a bőrgyári Erreth-villa, de temetői kitérőre is kínálkozik lehetőség. És ha már az ipari emlékeknél tartunk: a fővárosban most először csatlakozott az örökségi hétvégéhez a BKV Baross kocsiszínje, a Fővárosi Vízművek kőbányai medencéje, de az egykori nyomdászok és a betonöntők szakszervezetének bérházában is szívesen látnak mindenkit.
Pest vonzáskörzetében és vidéken egyaránt találni jó programokat: megnyílik az ürömi pincerendszer, biciklire pattanva Tolna kúriáit, kápolnáit lehet megnézni, az alcsúti arborétumot feltérképezni, Sárospatakon Szent Erzsébet nyomába eredni, Tibolddarócon a Bottlik-mauzóleumot bejárni.
Vidéken először lesznek látogathatók a lovardák: a kastélyokhoz csatlakozik a Makovecz-féle nyírcsaholyi Hunor Lovasközpont és a Bátor Lovasiskola Vászolyon.
Az idén az építészek is megmutatkoznak, és saját maguk tartanak vezetést alkotásaiknál, többek között az ebesi református templomnál és a dinnyési Hagyományőrző Központnál.
(További információ olvasható: www.oroksegnapok.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.