Leszáll, bekopog és műsort készít

Hanthy Kinga
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi tekinthető régimódi és mi korszerű tájékoztatásnak? Talán egyetlen különbséget nevezhetünk meg biztonsággal: a tempót. A modern tájékoztatás gyors flashekből építkezik, célja mintha nem is a konkrét információk átadása, hanem az impulzus bevitele lenne. Amikor megkérdezzük a befogadót, mi is történt, el tudja-e mesélni, nincs története. Annyit érzékel, hogy valami izgalmas, szokatlan, felkavaró dolgokról kapott tájékoztatást. Ezzel szemben a régimódi médiamunkások ragaszkodnak ahhoz, hogy a történeteiknek legyen eleje és vége, elmondható tartalma és maradandó emlékezete. Nincs korosztályos szembenállás e két módszer között, mindkettő a műsorkészítő ízlését, szándékát, neveltetését tükrözi.
Kövesdy Zsuzsanna és Filippinyi Éva régóta a történetmesélős fajtához tartozik, és azok maradtak akkor is, amikor az éppen nem volt trendi a Magyar Rádióban. Tologatták őket ide-oda, hol mikrofon elé engedték, hol háttérbe nyomták, de folyton kiderült, hogy nélkülük a kulturális szerkesztőség nevű üzem nem működik. Jöhetnek nagy tehetségek, feltörekvő bonvivánok, tündökölhetnek vadonatúj megoldásokkal a mikrofon előtt, de a rádió árulkodik: ha valaki készületlen, ha csak nagyzol, de nem ismeri a szakmát, megbukik. Így hát Kövesdy és Filippinyi, olykor lélekben összetörve, méltánytalanul megbántva, mikrofontól eltiltva végezte a dolgát. Most megint jó korszakukat élik, műsort készíthetnek ízlésük és szándékuk szerint.
Az Esti séta kétórás vasárnapi produkció a Kossuthon, nem lehet csak úgy odakenni. Ha a szerkesztők úgy döntenek, hogy Esztergomba lesz a séta, akkor annak neki kell rendesen veselkedni. Egyrészt készülni, másrészt meg szelektálni a témabőségből. Kövesdy és Filippinyi, az őket ismerőket nem meglepve, a városhoz kapcsolódó kulturális-egyházi múlt, illetve annak mai továbbélési változatainak bemutatását választotta. Hosszú blokk a szovjet laktanyából fizikai és szellemi értelemben is újjáépített Szent Adalbert-központról, amely valóban viszonylagos újdonság még a város kínálatában, 2006-ban nyílt meg. Majd következnek a kultúrtörténeti-történeti múlt emlékei: Babits nyaralója, a török dzsámi, Liszt és az Esztergomi mise körüli intrikák felelevenítése a bazilika karnagyával, és persze nem említetlenül a Botticelli-gyanús freskó restaurálása. Vita elhallgatva, de szerkesztői álláspont egyértelművé téve. És persze ott a világ régi rendjét helyreállító Mária Valéria híd.
Kövesdy és Filippinyi felül a városon körbezötyögő turista-villanyvonatra, olykor leszáll,és bekopog, persze jól kigondolva előre, hogy hová, és ha nem is ér a városbemutató végére, ahhoz nagy kedvet csinál, hogy az ember elinduljon Esztergomba. Legalább azért, hogy megnézze: csalnak-e a rádiósok? Hogy tényleg olyan érdekes-e, mint mondják, vagy csak velük érdekes, mert ők tudják, merre kell elindulni a városban? Ha ez utóbbi, akkor ezt nevezik rádiózásnak.
(Esti séta, Kossuth rádió)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.