London titkos fényei

Különleges élményben lehetett részük csütörtök este azoknak a londoniaknak, akik nemcsak utazásra kívánták használni a metropolis híres földalattiját, a tube-ot, vagy éppen arra támadt kedvük, hogy lemerészkedjenek a föld alá, a csatornahálózat valamelyik lejáratán, egy második világháborús bunker évtizedek után újra kinyitott kapuján vagy éppen valamelyik használaton kívüli stadion föld alatti parkolójának, alagsorának ajtaján.

Andor Anna
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos helyszínen egyszerre nyílt meg csütörtök este az Illumini című rendezvénysorozat, amely a következő hetekben a hét minden napján 11–19 óra között várja az érdeklődőket. A látogatók a legkülönbözőbb műfajban dolgozó, munkásságuk középpontjába a fényt állító művészek munkáit tekinthetik meg, képeket, szobrokat, fényinstallációkat, performance-okat, de gyertyával és GPS-szel a kezükben felfedezőútra is indulhatnak a titkos föld alatti világban.
A rendezvénysorozat két évvel ezelőtt kezdődött, amikor is Jane Webb képzőművész, kurátor fölfedezte a londoni Euston Roadon álló St. Pancras-templom üresen álló, meglehetősen romos kriptáját, amelynek atmoszférája kopott vakolatával, köveivel éles ellentétben állt a galériák fehér falainak sterilitásának. Az első, 2008-as Illumini megnyitóestéjének háromezer vendége volt, a közönség- és a többi között a Time, a Telegraph cikkeiben megnyilvánuló sajtósiker hatására szervezte meg az idei bemutatót, amely a Titkos föld alatti London címet viseli. A kurátor maga is kiállít, az ő munkája a Kingsway Telephone Exhange hatvan méter mélyen a föld alatt lévő termeiben lesz látható, Nicholas Adams a csatornák rejtett labirintusába hívja az érdeklődőket. Az Illumini helyszínei közé tartozik például az 1953-ban felfedezett római kori Mithras-templom, a St. Andrews Holborn-templom kriptája, a Tower Bridge alatti téregyüttes. Magyar résztvevője is van az eseménynek, Mengyán András Munkácsy-díjas képzőművész személyében, aki Vizuális polifónia címmel rendezi meg bemutatóját. A „varázslatos racionalista”, ahogyan egyik kritikusa elnevezte, a tér egészét betöltő, különös ultraviola fényben megjelenő konstrukcióival nem egyszerűen modellezi a létező világ és a művészet mozgásait, öszszefüggéseit, de magának az emberi állapotnak a szellemi-érzelmi dimenzióit határozza meg. Különös jellemzője Mengyán András művészetének az ultraviola fény, alig-alig akad valaki a kortárs művészetben aki olyan magától értetődő természetességgel használja művészete alapvető anyagaként, mint éppen ő. Az a logika is csak rá jellemző, amelynek köszönhetően ez a fény, legalább két évtizede, műveihez kapcsolódik.
Az Illumini idei eseménysorozata a titkos föld alatti Londont bemutató szeptemberi rendezvény után december 2–22. között a karácsonyi fényekre utaló, azokat megerősítő vagy éppen ellenpontozó Crypt-masszal folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.