Maximális haszon, minimális esetlegesség

Holnap rajtol el a huszadik szezonja a legrangosabb kontinentális labdarúgó klubtornának, amely tizenkilenc esztendeje a Bajnokok Ligája nevet viseli. A kissé körmönfont megfogalmazás oka, hogy az első, az 1991/92-es kiírásban még nem keresztelték át BL-re az 1955-ben beindított BEK-sorozatot, de már felváltotta a kieséses rendszert a csoportküzdelem; igaz, csak a legjobb nyolc között. Ahonnan egyetlen góllal, azaz egy eszelős kapusbravúr miatt maradt le a Budapesti Honvéd, így a Champions League főtáblájára magyar csapatként csupán a Ferencváros (1995) és a Debrecen (2009) jutott fel. A Fradi éppen ma tizenöt esztendeje, 1995. szeptember 13-án robbant be a BL-be 3-0-s zürichi diadalával – ez újabb ok a múltidézésre.

Ballai Attila
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

BL-döntők
2010 Internazionale–Bayern M. 2-0
2009 Barcelona–Man. Utd. 2-0
2008 Man. Utd.–Chelsea 1-1
(büntetőkkel 6-5)
2007 Milan–Liverpool 2-1
2006 Barcelona–Arsenal 2-1
2005 Liverpool–Milan 3-3
(büntetőkkel 3-2)
2004 Porto–Monaco 3-0
2003 Milan–Juventus 0-0
(büntetőkkel 3-2)
2002 Real Madrid–Leverkusen 2-1
2001 Bayern M.–Valencia 1-1
(büntetőkkel 5-4)
2000 Real Madrid–Valencia 3-0
1999 Man. United–Bayern M. 2-1
1998 Real Madrid–Juventus 1-0
1997 Dortmund–Juventus 3-1
1996 Juventus–Ajax 1-1
(büntetőkkel 4-2)
1995 Ajax–Milan 1-0
1994 Milan–Barcelona 4-0
1993 Marseille–Milan 1-0
1992 Barcelona–Sampdoria 1-0


Hogy miért lett a Bajnokcsapatok Európa-kupájából egyszer csak Bajnokok Ligája? Mert a nagyok így akarták. A Real Madrid a BEK 1986/87-es második fordulójában a Juventusszal, egy évre rá, rögvest az első körben a Maradona által vezérelt Napolival, 1989 őszén pedig a Milannal akadt össze. A két sztárgárdából egynek már az előcsatározások során búcsúznia kellett, és a Real elnöke, Mendoza a Milan élén álló Berlusconival egyre gyakrabban és hangosabban hajtogatta: nem jó ez így. Csatlakozott hozzájuk Tapie Marseille-ből, ráadásként 1990 nyarán az angolok ötéves száműzése is lejárt, amit az 1985-ös brüszszeli Heysel-tragédiáért mértek rájuk.
A futballvezéreknek már akkoriban is az anyagi siker maximalizálása és a szakmai esetlegesség minimalizálása volt a céljuk, és a kontinentális szövetség, az UEFA engedett: az 1991/92-es sorozat kiírását megváltoztatva a negyeddöntő és az elődöntő fázisa helyett két négyes csoportot állított fel, a kvartettek győztesei pedig klasszikus finálét vívtak. Az egész úgy alakult, mint a mesében: a spanyol és az olasz bajnok a londoni Wembleyben csapott össze a trófeáért, és a Barcelona Ronald Koemannak a hosszabbításban lőtt szabadrúgásgóljával verte 1-0-ra a Sampdoriát. A Barca mellett az új versenyforma is diadalt aratott, az általános angol, spanyol és olasz eufóriába legfeljebb egy csapat rondíthatott volna bele, a Budapesti Honvéd.
Úgy bizony. Mezey György alakulata a selejtező első fordulójában átgyötörte magát az ír Dundalkon, aztán a másodikra megkapta a többek között Lombardóval, Dossenával és a Vialli, Mancini ékpárral felálló, bombaerős Sampdoriát. Manapság ilyesmiért dörzsölnénk a tenyerünket, akkoriban azonban még egészen más volt a mérce, ugyanis nem csodálni, hanem megverni akartuk ellenfeleinket. Kispesten sikerült is, 2-1-re, Genovában pedig 3-1-es hazai vezetésnél Pagliuca kapus földöntúli bravúrral ütötte ki a pipából Negrau fejesét, így a magyar bajnok helyett az olasz jutott be a legjobb nyolc közé.
Az első magyar BL-hőstettre tehát négy esztendőt még várni kellett, de addig is történt egy és más. Az 1992/93-as szezonra hivatalosan is BL-re változott a BEK, de az UEFA még igyekezett gátat vetni az áradatnak: határozatba foglaltatott, hogy egy csapatban egyszerre csak három légiós léphet pályára. A Milan három holland tulipánja így is egész tavasszal virágozhatott, csakhogy a Marseille elleni döntőt Gullit már nem vállalta, Van Bastennek sajgott a bokája, és emiatt a lelke is, Rijkaard pedig a finálé előestéjén bejelentette, nyáron továbbáll. A franciák 1-0-ra nyertek is – aztán egy hazai bajnoki manipulálása miatt hamarosan még az első osztályból is kizárták őket –, az újjáalakult, „hollandtalanított” Milan pedig egy évre rá 4-0-ra söpörte le a Barcelonát az athéni végjátékban.
A BL eddigre már sportszakmai és financiális tekintetben is egyedülálló sikertörténetté futotta ki magát, az oly elegánsan önző nyugat igyekezett is azt magának kisajátítani. A Ferencváros 1995-ös kalandjáról a kerek évforduló előtt is tisztelegve külön, keretes írásban számolunk be, de abból az évjáratból említést érdemel még egy jellemző adalék: a 16-os főtáblára öt kelet-európai alakulat nyomult fel, a főszponzorok erre riadtan közölték, hogy így a reklámérték egyharmada odavész. Üzenetük célba ért, ezért kreált és azóta sem bizonyított vesztegetési kísérlete miatt első mérkőzése után kizárták az ukrán Dinamo Kijevet, és a dán Aalborgot gyorsított eljárással hívták be a helyére.
A pénzközpontúság és a gigantománia egyébként is egyre inkább uralta a BL-t. A kezdeti 8, majd 16 csapatos mezőnyt 1997-re 24-esre, az ezredfordulóra 32-esre duzzasztották, előbbi reformnál a nyolc vezető futballhatalom ezüstérmesét vonták be, utóbbinál az angolok, az olaszok és a spanyolok számára már négyes kontingenst biztosítottak. A Bajnokok Ligája elnevezés egyre kevésbé „ült”: 2000-ben három spanyol, 2003-ban három olasz, az évtized második felében nem egyszer három angol gárda tülekedett a legjobb négy között.
Eközben elképesztő összecsapások zajlottak, halomra dőltek a rekordok. Olykor egészen extrémek is; 2003 őszén az örmény Pjunyik Jereván és az izlandi KR 9896, azaz majdnem tízezer kilométert utazott a selejtező oda- és visszavágójára, ez pedig az Egyenlítő egynegyede. Ugyanezen az őszön a Monaco 8-3-ra semmisítette meg a Deportivo La Corunát, a főtáblán mindmáig nem esett 90 perc alatt 11 gól. Az igazi csemegéket azért a döntők jelentették. Például minden idők leglidércesebb végjátéka, amikor 1999-ben hiába vezetett a 90. percben 1-0-ra a Bayern München, a Manchester United Sheringham és Solskjaer révén 2-1-re fordított. A Liverpool 2005-ben hasonlóan reménytelen helyzetből, félidőbeli 0-3-ról eredt a Milan nyomába, és még a rendes játékidőben beérte, majd büntetőpárbajban kivégezte. Az első öt BEK-szezon győztese, a hatodszor 1966-ban nyertes Real Madrid harminckét év leforgása után, 1998-ban ért ismét a csúcsra, majd 2000-ben és 2002-ben is. A tizedik trófeát a Madridba szerződött José Mourinho söpörheti be, aki 2004-ben a Portóval, tavaly pedig az Internazionaléval aratott meglepetésdiadalt. Ő lehetne az első, aki a BL-ben három klubot vezényel az élre, ezzel el is érkeztünk volna a jelenbe, a holnapi rajthoz.
A múltról azért még annyit, hogy magyar résztvevője csupán egy akadt az eddigi BL-döntőknek: 1997-ben Münchenben Puhl Sándor fújta a sípot, amikor a Dortmund 3-1-re legyűrte a favoritnak hitt Juventust. A Debrecen tavalyi főtáblás tagsága a maga nemében legalább ekkora siker volt, kifejezetten hálásak lehetünk Michel Platininek, az UEFA francia elnökének is, aki a kvalifikáció megreformálásával, a bajnokok és a nem bajnokok ágának különválasztásával megnyitotta az utat, amin persze végig is kellett menni.
A Loki idén már az Európa-ligára készül, mert ugyanúgy szétszaladt nyáron a csapata, mint 1996-ban a Ferencvárosé. Pedig a Fradi akkoriban 500 millió forintot keresett a főtáblára kerüléssel, míg a „Loki” tavaly 7,1 millió eurót, azaz majd’ kétmilliárd forintot. Nominálisan négyszeres növekmény másfél évtized alatt, és ha reálértékben kisebb is, a magyar labdarúgásban ezek csillagászati összegek. Ám ez csak az alap. A csoportkörben minden győzelem 800 ezer, a döntetlen 400 ezer euró. A nyolcaddöntő elérése 3 millió, a negyeddöntőé 3,3 millió, az elődöntőé 4,2, a finálé nyertese további 9 millió, ezüstérmese pedig 5,5 millió euróhoz jut. A pénzdíjak 2002 és 2006 között stagnáltak, egy emelés után 2006 és 2009 között ismét, majd jött az újabb ugrás. A mai számsorral összevetve: a csoportkör 2002-ben 3,5 milliót, a nyolcaddöntő 2, a negyeddöntő 2,5, az elődöntő 3, a győztes döntő 6,5, a vesztes 3,9 millió eurót ért.
A BL minden tekintetben kész aranybánya. Igaz, olyan bánya, ahová nem lesülylyednünk, hanem felemelkednünk kellene.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.