Megkevert kártyák

Mintha csak játszani akarna az orosz hatalmi tandem két tagja a megnyilvánulásaikat darabokra szedő, s ebből már-már mániákusan a közöttük növekvő ellentétekre következtető elemzőkkel. S bár Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev valóban nem egypetéjű ikrek, és mindenről van saját véleményük, egy csapatot alkotva a lényegi dolgokról hasonlóan gondolkoznak. Ezt igazolta tegnapi felszólalásával is az államfő egy jaroszlavli konferencián.

Stier Gábor
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a világ nyugati részén az orosz hatalmi tandemmel kapcsolatosan uralkodó alapvetéséből indulunk ki, akkor az alábbi mondatok inkább Putyin kormányfő szájába illenének. Ehelyett a „liberális” Medvegyev elnök jelenti ki, hogy „a parlamenti demokrácia Oroszország számára nem elfogadható, az katasztrófa lenne az ország számára”. Az államfő úgy véli, „radikális változásra azonban nincs szükség a politikai struktúra átalakításában”. Elutasította azon vádakat is, miszerint Oroszországban totalitárius rendszer van. – Nincsenek nehézségek a társadalomban, s nem érzem, hogy stagnálnánk, vagy rendőrállamban élnénk – húzta alá. Medvegyev szerint hamarosan a történelem szemétdombjára kerülhet az a demokrácia, amely azt mondja magáról, hogy teljes mértékben kifejlődött, és remek. Az államfő még megértően kijelentette, bár a rendszer már nem volt képes biztosítani a stabil fejlődést, a Szovjetunió szétesése az embereknek szörnyű élmény volt. Az Egyesült Államok figyelmét felhívta arra, hogy mutasson érdeklődést az új európai biztonsági rendszerre tett orosz javaslat iránt.
Ez a beszéd tehát egyértelműen cáfolja azokat, akik szerint lényegesen más irányba fordulna Oroszország egyik vagy másik politikus jelölése esetén. S ki indul közülük mégis harcba az elnöki székért? Hogy ne legyen unalmas az elemzők dolga, s tovább éljen a már kihaltnak hitt kremlinológia, a Kreml boszorkánykonyháiban tovább keverték a kártyát. Míg a hét első napjaiban az utóbbi hetek aktivitása és a Valdaj Klub tagjaival folytatott beszélgetés után szinte mindenki biztosra vette Putyin visszatérését, addig az elnök szóvivője tegnap a Russia Today csatornának nyilatkozva Medvegyev ismétlését vetítette előre. Mint Natalja Timakova fogalmazott, az államfő által meghirdetett feladatok nem egy-két évre szólnak, s túlnőnek egy elnöki ciklus keretein. Abban ezek után mindenképpen biztosak lehetünk, hogy az Oroszországgal foglalkozó szakértők számára aligha lesz unalmas a következő mintegy másfél év.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.