Megmenekül a kutatóintézet

A vagyonkezelő augusztus végén megalapította azt a társaságot, amely átveszi a felszámolótól az Érdi Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutató-fejlesztő Kht.-t. A jövő nemzedéke országgyűlési biztosa szerint a Gyurcsány- és a Bajnai-kabinet is alkotmányos mulasztást követett el, mert nem gondoskodott a hazai növények genetikai sokszínűségének megőrzéséről.

Dénes Zoltán
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig nehézkesen haladt az együttműködés a Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-vel, ám reméljük, hogy az ügyintézés felgyorsul, s így minden gond nélkül sikerül megnyugtató megoldást találni a felszámolás alá került Érdi Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutató-fejlesztő Kht. továbbműködtetésére – közölte lapunk megkeresésére Szabó Zsolt, a folyamat lebonyolítására kijelölt Reorg Válságkezelő és Felszámoló Kft. szakmai igazgatója. Emlékezetes: lapunk tavaly év végén tárta a nyilvánosság elé, hogy az érvényes jogszabályi előírásoknak megfelelően a négy közhasznú gyümölcskutató intézetből csak három – az újfehértói, a ceglédi és a fertődi – alakult át nonprofit gazdálkodó szervezetté. Érd azonban lekéste az erre előírt határidőt. Ezért a cégbíróság visszautasította kérelmét, és elrendelte végelszámolását. A tét nagyon nagy volt, mert a végelszámolás magával hozhatta volna az intézet felszámolását s esetleg a kutatóintézet 800 hektár értékes földterületének és más ingatlanainak értékesítését is, nem beszélve az általa kezelt felbecsülhetetlen értékű génbank magánkézbe kerüléséről.
A felszámoló már a végelszámolás jogerőre emelkedése előtt jelezte az MNV Zrt. felé, hogy a megoldást abban látják, ha a vagyonkezelő létrehoz egy új nonprofit társaságot, amely egy az egyben átveszi a kht. tevékenységét – mondta Szabó Zsolt. A felszámoló azt is kezdeményezte, hogy a ceglédi, a fertődi és az újfehértói testvérintézetek mondjanak le az érdi kutatóintézetben meglévő vagyoni jellegű jogaikról. Enélkül ugyanis fennáll a veszélye, hogy ha bármelyikük forráshiányossá válik, úgy értékesíti az érdi kutatóintézetben meglévő üzletrészét, vagyis ilyen formában könynyen magánkézbe kerülhet az állami vagyon – mutatott rá.
Felvetéseire a felszámoló nem kapott hivatalosan válaszokat, informális úton viszont értesült arról, hogy a vagyonkezelő elkezdte megalapítani a társaságot, amely átveszi a kutatóintézet vagyonát és tevékenységét. Megkeresésünkre az MNV Zrt. sajtóosztálya arról számolt be, hogy a szervezet igazgatósága júliusban 80 millió forintos törzstőkével megalapította az Állami Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutató-fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft.-t. Ezt a cégbíróság augusztus 31-én jegyezte be. Az új, százszázalékos állami tulajdonú nonprofit cég átveszi a megszűnő cég tevékenységét, így lehetővé válik a több évtizedes kutatómunka zökkenőmentes folytatása. Az új céghez kerül az érdi kutatóintézet teljes tevékenységi köre és munkajogi jogutódlással valamennyi munkavállalója, a megszűnő társaság ingó és ingatlan vagyona, valamint a termőföldnek minősülő ingatlanok használati joga.
Az ügy nyomán indított vizsgálati jelentésében Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa megállapította: az MNV Zrt., illetve a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács eljárása, valamint a kht. átalakulásának elmulasztása következtében előállt visszásság nem értelmezhető önmagában a növényigén-megőrzés intézményi-finanszírozási problémái kapcsán jelentkező kormányzati mulasztások nélkül. Az átalakulás elmulasztása – mutatott rá az ombudsman – jelentős részben következett abból a bizonytalan jogi, intézményi és finanszírozási helyzetből, amelyért az illetékes minisztériumok, így a kormány felelőssége minden kétséget kizáróan fennáll. Hozzátette: a Gyurcsány- majd a Bajnai-kormány azzal, hogy nem gondoskodott az átfogó nemzeti génmegőrzési program megalkotásáról, továbbá nem gondoskodott a genetikai sokféleség megőrzésére vonatkozó állami feladat megfelelő intézményi és finanszírozási hátteréről, alkotmányos visszásságot okozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.