Megrekedt a vajdasági statútum alkalmazása

Elszállt már a vajdasági optimizmus, hogy röpke hat hónap kell csak ahhoz, hogy Szerbia a Vajdaságra ruházza át azt a 153 hatáskört, amely a vajdasági alaptörvény és az úgynevezett hatásköri törvény szerint a tartományt megilleti.

Sebestyén Imre
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lelassult a folyamat, s már senki sem titkolja, hogy a vajdasági statútum alkalmazása a gyakorlatban megrekedt. A vajdaságiak ezért Szerbiát teszik felelőssé. A köztársaság ugyanis mindjárt adta volna a hatásköröknek kétharmadát a tartománynak, de pénzt már nem adott hozzá.
Dragoszlav Petrovics tartományi miniszter a Blic belgrádi napilapnak kijelentette, hogy a tartomány eddig mindössze néhány hatáskört vehetett át, mint például a környezetvédelem, a Fruska gora (Tarcal-hegység) nemzeti park védelme, vagy egyes felügyelői szolgálatok. A demokrata párti tisztségviselő nem volt híján a Szerbia iránti megértésnek, szólt a költségvetés hiányairól, a gazdasági válságról, s hozzátette, a helyzet jelenlegi állása szerint 2011 vége előtt a Vajdaság biztosan nem veszi át valamennyi hatáskörét, amit a tartományi statútum és a köztársasági törvény előirányoz. Ám mindjárt hozzátette, hogy a Vajdaság nem vesz át egy hatáskört sem, ameddig nem szavatolják végrehajtásához a pénzt is a költségvetésből. A büdzsé ugyanis úgy van felépítve, hogy mindjárt lehet látni, mely eszközök kerülnek a tartományhoz.
A vajdasági kormánykoalícióban azonban eltérően magyarázzák a folyamat lelassulását. Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház VMSZ-es elnöke és Nenad Csanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga vezetője ennek okát abban látja, hogy a szerb szkupstina nem fogadta el a törvényt, amely alapján tudni lehetne, mi a Vajdaság vagyona, s mi a helyi önkormányzatoké. Az alkotmány szerint a köztársaság köteles az átruházott hatáskörökre a pénzt is előteremteni. Belgrádból pedig még azok a pénzek sem érkeztek meg, amelyek a már átvett határkörökre kellettek. – Nincs lehetőség rá, hogy saját költségvetésünkből finanszírozzuk az 1700 kilométernyi út karbantartását például – mondta Egeresi. Alekszandra Jerkov, Csanakék szóvivője megjegyezte, hogy lassan halad a hatáskörök átruházása, de még lassabban a pénz átutalása.

Jobboldali fölény. Ha most vasárnap lennének a szerbiai választások, a jobboldali ellenzéki Szerb Haladó Párt több mint négy százalékkal előzné meg a kormánykoalíciót vezető Demokrata Pártot, ám szövetségeseivel sem biztos, hogy meg tudná szerezni a többséget. Hacsak nem lelne új partnerre. Tomiszlav Nikolicsék azonban tegnap megkezdték a tárgyalásokat az ellenzéki pártokkal, hogy közös erővel kényszerítsék ki az előre hozott választásokat. A jelenlegi súlyos gazdasági és szociális helyzet az ő vitorláikat dagasztja. (S. I.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.