Menesztették a Volán vezérét

Bodacz Péter
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betelt a pohár a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nél: tegnapi hatállyal menesztették Pekli Ferenc vezérigazgatót, és kikerült a cég igazgatóságából is. A tulajdonosi jogokat gyakorló MNV tegnapi közleménye szerint csütörtökön döntöttek Pekli felmentéséről és arról, hogy Pongrácz Barbara gazdasági igazgatót bízzák meg a vezérigazgatói feladatok ellátásával. – Az MNV Zrt. fontosnak tartja, hogy az autóbusz-közlekedési cégnél mielőbb megtörténjen a szemléletváltás – olvasható a vagyonkezelő közleményében.
Hogy konkrétan mi volt az utolsó csepp a pohárban, az MNV közleményéből nem derül ki, ám minden valószínűség szerint a Hír TV csütörtök délutáni híradójában közölt, a Pekli család cifra üzleti kapcsolatairól szóló összeállítás van a háttérben. A csatorna értesülései szerint a bukott cégvezető fia, Pekli Jakus tanácsadó cégén keresztül szoros üzleti viszonyt ápol azzal a luxemburgi cégbirodalommal, amelynek Magyarországon bejegyzett vállalatai sorra nyerték meg a Volánbusz többmilliárdos járatkiszervezési tendereit.
Az MNV döntése kapcsán szembetűnő a már korábban egyértelművé tett, a Volán-vezetők menesztésére irányuló kormányzati szándék érvényesítése. A területért felelős államtitkár lapunknak egy hónapja adott nyilatkozatával egyértelműen „elküldte a selyemzsinórt” a társaság döntéshozóinak. – A Volánbusz vezetőinek le kell mondaniuk, ha erre nem hajlandók, akkor a tulajdonos vagyonkezelőnek le kellene őket váltania – fogalmazott akkor Völner Pál annak kapcsán, hogy az MNV augusztusban leállította a közlekedési társaság által önkényesen kiírt újabb járatkiszervezési pályázatát.

Vádemelés Pécsett? A vezérigazgató elleni vádemelési javaslattal zárult le az a nyomozás, amelyet Páva Zsolt, Pécs polgármestere feljelentése alapján a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. buszainak eladása miatt indítottak. A PK 2009-ben adta el autóbuszait egy, a cég által kisebbségi részben birtokolt társaságnak, a PK Busrent Kft.-nek azzal a szándékkal, hogy azokat visszabérlik majd a társaságról. A rendőrség szóvivője, Zsobrák Péter tegnap közölte, hogy a nyomozók műszaki, gazdasági és könyvszakértőket is kirendeltek, s megvizsgálták az ügy gazdasági jellegű eseményeit – ezek alapján hallgatták ki gyanúsítottként a PK Zrt. vezérigazgatóját, Keczer Lászlót. A szóvivő szerint a vezérigazgató az eljárás során egyszer sem tett vallomást, ellene 1,2 milliárd forintos, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetése a gyanú. Az önkormányzat kezdeményezi Keczer László megbízásának visszavonását, s elvárja az okozott 1,2 milliárd forintos kár rendezését. (Bóka)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.